2023.12.08
Mária
Kezdőlap Belföld Nemzetközi botrányt kavart az új magyar iskolai földrajzkönyv

Nemzetközi botrányt kavart az új magyar iskolai földrajzkönyv

Elfogadhatatlannak, torznak és megbízhatatlannak tartja az ukrán külügyminisztérium az új, idei tanévre kiadott nyolcadikos magyar földrajzkönyveket. Az ukránok hatalmas felháborodását váltotta ki a nemzeti zászlajuk illusztrációja is, ezért pedig helyreigazítást követelnek a magyar kormánytól.

Épphogy tegnap megírta a Telex, hogy az idei tanév nyolcadikos földrajzkönyvben jelentős változások történtek, az ukrán külügyminisztérium rögtön reagált rájuk.

A tankönyvi tájékoztatás így szól:

„A többség ukrán nemzetiségű, de az ország keleti részén jelentős az oroszok aránya, a Krím-félszigeten pedig ők alkotják a többséget. A két keleti szláv nyelv (orosz, ukrán) hasonló. Az oroszok által lakott országrészekben a lakosság egyötöd része kevert orosz–ukrán nyelven beszél. Ennek ellenére a két népcsoport gyakran szemben áll egymással. Ellentétük fegyveres konfliktust is kirobbantott a Krím-félszigetért (4.2.).”

A Kijevet több tény is felháborította. Az egyik, hogy könyv szerint a Kárpátok Ukrajna egyetlen magas hegyei. Az új tananyagot ráadásul az ukránok szerint igencsak botrányos ábrával illusztrálták, ami csak olaj volt a tűzre. Eszerint egy medve (ami Oroszországot szimbolizálja – a szerk.), a NATO és az Európai Unió jelképeit ábrázoló emberek tépik szét az ukrán nemzeti lobogót az ábrán.

Ukrajna külügyminisztériuma (KKM) azt követelte a magyar hatóságoktól, hogy végezzenek kiigazításokat a nyolcadik osztályos földrajztankönyveken, amelyekben Kijev kísérletet látott „a krími hegyek feletti szuverenitás megfosztására”. Kijevet egyszerre több tény is felháborította.

– Tegnap ukrán diplomaták megbeszélést tartottak a magyar külügyminisztériumban, amelyen hangsúlyozták, hogy elfogadhatatlan a megbízhatatlan és torz tények bemutatása Ukrajnáról – írta Oleg Nikolenko, az ukrán külügyminisztérium képviselője a közöségi oldalakon.

Ahogy azt a KP.RU korábban írta, Simonyi András magyarországi volt NATO- és Egyesült Államokbéli nagykövete úgy fogalmazott, Orbán Viktor miniszterelnök „nem törődik” Ukrajnával, megjegyezve, hogy az ilyen hozzáállás veszélyt jelent Kijevre és Európára.

Simonyi úgy véli, hogy az észak-atlanti szövetség és az Európai Unió figyelmen kívül hagyja a magyar kormányfő Ukrajna elleni barátságtalan fellépését – jegyezte meg a KP.RU.