2021.06.22
Paulina
Kezdőlap Belföld Nem volt kérdés: Hosszú Katinka könnyedén lett Európa-bajnok 400 méter vegyesúszásban

Nem volt kérdés: Hosszú Katinka könnyedén lett Európa-bajnok 400 méter vegyesúszásban

A vizes Európa-bajnokság úszódöntőinek első napján, rögtön az első számban két magyarnak is drukkolhattunk. Bár a női 400 méter vegyes időeredményei alapján mind a négy induló finalista lehetett volna, ez végül csak Hosszú Katinkának és a 17 éves Mihályvári-Farkas Viktóriának sikerült. Végül Hosszú Katinka lett az Eb első döntőjének győztese.

Fantasztikus verseny volt a női 400 méter vegyes döntője. Hosszú Katinka rajt-cél győzelmet aratott, Mihályvári-Farkas Viktória a nyolcadik helyről úszott fel – holtversenyben – a második helyre. Elképesztő kezdés a vizes Eb úszószámaiban.

A délelőtt eredmények is biztatóak voltak. Hosszú Katinka 3:37.42-es idejénél senki sem úszott jobbat, a még csak 17 éves Mihályvári-Farkas Viktória élete első felnőtt Eb-jén rögtön az olimpiai szintidőn belül, 4:38-07-tel csapott célba.

Hogy teljesen legyen a magyar sor, Kapás Boglárka megnyerte az első futamot 4:40.03-mal, Jakabos Zsuzsanna pedig harmadik lett a második futamban 4:40.50-nel. Előbbi a harmadik, utóbbi az ötödik időt érte el, de mivel a szabályok szerint egy nemzetből csak ketten lehetnek a startnál, így ők végül kiestek.

A döntő első száz métere után Hosszúnak már egy másodperces előnye volt, a háton pedig egy testhossznyi előnnyel vezetett. Mihályvári-Farkas a hetedik helyen úszott. A második Willmott ráúszott ugyan Hosszúra, de csak megközelíteni tudta, száz méterrel a vége előtt már másfél másodperc olt az előny. Mihályvári-Farkas pedig a harmadik helyre úszott fel. Érett a magyar dobogó. Hosszú végül 4:34.76-os idővel, utcahosszal nyert, Mihályvári-Farkas csodálatos úszással bejött a második helyre, 4:36.81-gyel.

Az Eb előtt sokan kritizálták a formája miatt, de ő úgy reagált erre, hogy bár régebben nyűgnek érezte az olimpia előtti Eb-ket, most kifejezetten örült a szituációnak, hiszen le tudja mérni, pontosan hol is tart pár hónappal az ötkarikás játékok előtt.

Hosszú Katinka és Mihályvári-Farkas Viktória az M4 sport kamerái előtt találkoztak először. A két magyar lány boldogan ölelte át egymást.

„Nagyon-nagyon boldog vagyok. Egyrészt azért, mert gyakorlatilag edzésből érkeztem. Nagyon biztató idő volt, és az Eb egy nagyszerű felkészülés. Volt a fejemben egy idő, az pedig 4:35 volt. És ez sikerült, ezért is boldog vagyok.”

Ez volt Hosszú Katinka 15. Eb-aranya, 400 vegyesen tizedszer nyerte meg a kontinenstornát, pályafutása során pedig a 41. olimpiai-vb-Eb aranyát gyűjtötte be. Három éve az Európa-bajnokságon, Glasgow-ban a szám rövidebb távján szerzett aranyérmet.

Mihályvári-Farkas Viktória valósággal berúgta az ajtót 400 vegyesen. A Ferencváros úszója még csak 17 éves. Junior Eb-n már ezüst- (400 vegyes) és bronzérme (1500 gyors) is van, három éve nyíltvízi junior vb-n csapatban arany-, egyéniben ezüstérmes lett 5 km-en.

Nem sikerült a jó folytatás Senanászky Petrának, aki bár újabb két századot faragott a délelőtti idejéből, de a futamában csak a hetedik helyen, 24.97-tel ért célba, ami összetettben a 13. helyre volt elég, így nem jutott a fináléba.

Indirekt/Blikk