2024.03.05
Adorján, Adrián
Kezdőlap Belföld Nem hagyja annyiban a kirúgott brüsszeli diplomata: küzd a döntés ellen

Nem hagyja annyiban a kirúgott brüsszeli diplomata: küzd a döntés ellen

Gyakorlatilag kisebb nemzetközi botrányt kavart, hogy a magyar kormány váratlanul felmondott Baranyai Gábornak, a brüsszeli EU-követség második emberének, aki az energetikáért is felel. Történt mindez akkor, amikor az EU-csúcson épp az energiaügyek voltak terítéken, Orbán Viktor is tárgyalt a többi tagállam vezetőjével. Baranyai a Politico értesülései szerint állítólag másfél órát kapott csütörtök este, hogy összepakoljon az irodájában, majd végleg elhagyja a brüsszeli állandó magyar képviseletet.

Baranyai Gábor ez idáig nem szólalt meg nyilvánosan, ám a 444.hu-nak sikerült elérnie, annyit közölt röviden:

A kirúgásomat méltánytalan, jogellenes és indokolatlan eljárásnak tartom, és meg fogom támadni a rendelkezésemre álló minden jogi eszközzel.

A portál úgy tudja, nem az éppen zajló csúcstalálkozóval állt összefüggésben a felmentése, már több mint egy hete rá akarták venni a távozásra a Brüsszelbe 2020-ban visszatért nagykövetet, és közös megegyezéssel távozott volna a forgatókönyv szerint. De Baranyai ezt nem fogadta el. Állítólag nem szakmai, hanem személyes gondjai voltak feletteseinek: túlságosan kötődött Stelbaczky Tibor uniós nagykövethez, aki idén júniusban mondott le posztjáról. Sőt, ügye most hétfőn az EU-ügyekért felelős és a külügyi bizottságban is előkerült zárt üléseken. Már akkor megnevezték lehetséges utódját Bóka János, Orbán Viktor EU-ügyi tanácsadójának személyében. Úgy, hogy közben Baranyainak még megvolt az állása, hiszen a közös megegyezésről szóló megállapodást nem fogadta el.