A kereslet visszaesését jósolják a szakértők, ami még nagyobb dráguláshoz vezethet Európa-szerte. A kedvenc nyári édességünk ára nem biztos, hogy megáll az 500 forintos lélektani határnál, sőt!
Az Infostartnak adott interjút Erdélyi Dóra, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány senior elemzője, aki kifejtette: „Az alapanyagárak drágulása, az energiaszámlák emelkedése és a munkaerőhiány is megnehezíti a szektor működését nemcsak idehaza, de az Európai Unióban is.”
A Magyar Cukrász Ipartestület elnökének jelentése szerint a tavalyi 400-450 forintos árhoz képest idén 10-15%-os drágulásra számíthatunk. Erdélyi Dóra szerint körülbelül 440-520 forint között lehet egy gombóc fagyi ára a 2023-as szezonban.
A szakértő hozzátette: a cukrászok nem tudnak annyit emelni az áraikon, hogy a költségeik növekedését ebből fedezzék, mivel akkor sok vendéget veszítenének. Emiatt rengeteg kisvállalkozó kerülhet veszélybe, ráadásul a munkaerőhiány is nehezíti a helyzetet.
2018-ban egy felmérés szerint európai viszonylatban Magyarországon még olcsónak számított a fagylalt a gombóconkénti 320 forintos árral, hiszen Berlinben és Bécsben akkor átlagosan 1,4 és 1,5 euró, míg Koppenhágában 3,8 euró körül mozgott egy gombóc fagyi ára. Magyarországon idén tehát 10-15 százalék körüli emelést várnak, de Európában is drágulhat a fagylalt, hiszen az alapanyagárak az Európai Unióban is jelentősen emelkedtek egy év alatt. Az azonban megállapítható, hogy az egész unióban nem lehet olyan mértékben emelni a fagylalt árát, mint ahogy azt az alapanyagárak drágulása megkövetelné.