KezdőlapBelföldNapsütés után jöhet a hóesés

Napsütés után jöhet a hóesés

A napsütés után az esőt sem ússzuk meg. Mutatjuk, milyen időjárásra számíthatunk a mai nap során.

Főként a Duna-Tisza közén több órára kisüt a nap, miközben a frontális felhőzet terjeszkedik kelet felé. Napközben még inkább csak a Dunántúlon helyenként, késő délutántól, estétől viszont északnyugat felől egyre többfelé várható eső, zápor. Az ország középső harmadán élénk, néhol erős lesz az északnyugati szél, amely délután átmenetileg nagy területen délnyugatira fordul és kissé mérséklődik. Estétől ismét fokozatosan északnyugatira vált a szélirány, és ekkor az Észak-Dunántúlon már ismét lehetnek viharos lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 5-10 fok között várható, de az északkeleti határ közelében, valamint néhol a Dunántúlon ennél kissé hidegebb is lehet. Késő este általában 0-6 fok között alakul a hőmérséklet.

Ma estétől elsősorban Szabolcs, illetve Borsod vármegye keleti részén havazás, havas eső előfordulhat. A nyugatabbra fekvő területeken eső valószínű. Előreláthatólag késő estétől éjfélig Szabolcs keleti felében lepel-3 cm vizes hó hullhat. Kis területen ónos esőre is van esély Borsod északi, északkeleti részén.

Várhatóan az éjféli óráktól síkvidéken a Dunántúl délnyugati megyéinek kivételével és a középső országrészben egyre nagyobb területen viharossá (60-75 km/h) fokozódhat az északnyugati szél.

Szombaton nyugat felől tovább szakadozik, csökken a felhőzet, kisüt a nap. A nap második felében a nyugati országrész napos marad, máshol északkelet felől megnövekedhet a felhőzet. Napközben helyenként kialakulhat zápor, főleg északkeleten havas eső zápor, hózápor. Sokfelé kísérik erős, helyenként viharos lökések az északnyugati szelet. Kora délutánra 3-10 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Vasárnap a Dunától keletre is csökken a vastagabb felhőzet. Általában gyengén felhős, napos idő valószínű, a Tiszántúlon maradhat néhol rétegfelhőzet. Este, éjjel többfelé számíthatunk pára, köd, illetve rétegfelhőzet kialakulására a szélvédett tájakon. Számottevő csapadék nem lesz. Az északnyugati, északi szél sokfelé megélénkül, majd mérséklődik a légmozgás. Hajnalban -8 és +2, kora délután 3-9 fok között alakul a hőmérséklet.

Hétfőn gyengén felhős, napos és tartósabban felhős, párás területek is várhatók, ködfoltokkal. Számottevő csapadék nem lesz, legfeljebb szitálás fordulhat elő elvétve. Helyenként megélénkül a déli, délkeleti szél. A minimum-hőmérsékletek -8, -1, a maximumok 3-9 fok között alakulnak.