2021.04.16
Csongor
Kezdőlap Belföld Most jött: elmarad a hétvégi tömeges oltás

Most jött: elmarad a hétvégi tömeges oltás

Elmarad a hétvégi oltási program – jelentette be György István miniszterelnökségi államtitkár, az országos oltási munkacsoport vezetője az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján. Ez 74 ezer krónikus beteget érint, akiket sms-ben már értesítettek a koronavírus elleni vakcinaoltásról. Az időpontot pótolni fogják.

György István államtitkár

Az államtitkár szerint az AstraZeneca oltóanyagát csak később kezdik beadni, mivel az sms-ek kézbesítési technikájával szinkronizációs probléma adódott, ezért a szakember elnézést kért mindazoktól, akik ilyen módon téves riasztást kaptak. Ettől függetlenül György István dezinformációnak nevezte azt a hírt, amely szerint probléma áll fenn az oltási programban. Korábban a kormányzati tájékoztató központ honlapján megjelent egy hír az oltási program felfüggesztéséről, de ezt egy percen belül törölték.

Ezen a héten és a jövő héten is várhatóan 400 ezren kaphatják meg a koronavírus-fertőzés ellen védő vakcinákat. Az országos oltási munkacsoport vezetője elmondta, hogy 250 ezer Sinopharm vakcinát a háziorvosok, 117 ezer Pfizet vakcinát a kórházi oltópontokon, 40 ezer Moderna vakcinát a szociális intézményekben adnak be.

György István beszámolója szerint eddig 862 953 ember kapta meg az első oltást, 279 727 ember pedig már a másodikat is, így eddig 1 millió 142 ezren részesültek a védőoltásban. Ezzel országos szinten 10,9 százalékos az átoltottsági arány, amivel 3. helyen áll Magyarország az európai uniós rangsorban – írt az Index.