2024.02.29
Elemér
Kezdőlap Belföld Mintha elvágták volna: az ország egy felében napsütés, a másikban havazás várható

Mintha elvágták volna: az ország egy felében napsütés, a másikban havazás várható

Az ország jelentős részén gyengén felhős, napos időre számíthatunk szerdán, az északkeleti, keleti harmadban lehet több a felhő, az Eger–Békéscsaba vonal széles sávjában pedig havazás, hózápor is kialakulhat. Kora délelőtt a Bakonyban még előfordulhat egy-egy erős széllökés, de a nap második felétől mérséklődik az ismét délire forduló légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet -2 és +4 fok között valószínű, az északkeleti tájakon lesz a hidegebb. Késő estére többnyire 0 és -5 fok közé csökken a hőmérséklet.

Csütörtök hajnalban előbb a magasabb, majd az alacsonyabb szinteken is megnövekszik a felhőzet, s reggelre jórészt mindenütt beborul az ég. Elvétve fordulhat elő hószállingózás, majd hajnaltól délnyugat felől növekszik a csapadékhajlam. Vegyes halmazállapotú csapadékra van kilátás, ónos eső is valószínű. A délies szél néhol megélénkülhet, de alapvetően mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -6 és -1 fok között várható. A kezdetben kevésbé felhős, hófödte tájakon ennél jóval hidegebb is lehet. Délelőtt már nyugat, délnyugat felől beborul az ég, és egyre többfelé várható döntően eső, de az északi, északkeleti tájakon havas eső, havazás is lehet, sőt, ónos eső sem kizárt. Nagy területen megerősödik a délnyugati, déli szél, ami estétől északnyugatira, északira fordul. A hőmérséklet csúcsértéke -2 és +10 fok között valószínű, az északi, északkeleti tájakon lesz a leghidegebb, délnyugaton a legenyhébb idő – olvasható a MET oldalán.

Pénteken nagyrészt borult időre van kilátás. Sokfelé valószínű jelentős csapadék, nagyrészt eső, de észak, északkelet felé haladva növekvő eséllyel lehet vegyes, valamint szilárd halmazállapotú csapadék. Az északi szél több helyen megélénkül, néhol megerősödik. A minimum-hőmérsékletek -3 és +9 fok között alakulnak. A csúcsértékek -2 és +13 fok között várhatóak, északkeleten lesz a hidegebb, délkeleten az enyhébb idő.