2021.03.01
Albin
Kezdőlap Belföld Mindenki vigyázzon: sérült túrázót kellett lehozni a Pilisből

Mindenki vigyázzon: sérült túrázót kellett lehozni a Pilisből

Egy 53 éves túrázóhoz riasztották a Magyar Barlangi Mentőszolgálatot. A hölgy bokasérülés miatt nem tudott lejönni a hegyről.

A Magyar Barlangi Mentőszolgálat (BMSz) 2021, január 16-án 16:40-kor értesítést kapott egy sérült túrázóról. Az 53 éves hölgy a Pilis-hegységben, a Nagy-Kevély előterében lévő Ezüst-hegyre felvezető turistaúton szenvedett sérülést, és a havas, csúszós környezetben társai segítségével sem tudta sötétedésig elhagyni a helyszínt.

A BMSz egyik tagja épp terepfutó edzést tartott a közelben, egy másik barlangi mentő pedig arrafelé túrázott – ők értek elsőként a helyszínre a riasztás után. Elsősegélyben részesítették a sérültet, és betakarták, hogy megvédjék a kihűléstől.

A barlangi mentők összesen 21 fővel, köztük egy mentőorvossal érkeztek sötétedést követően a helyszínre. Fájdalomcsillapítót adtak a betegnek és rögzítették a bokáját, illetve buborékfóliával és izolációs takarókkal igyekeztek óvni őt a kihűléstől a fagypont alatti hidegben. Miután ellátták, a Fővárosi Katasztrófavédelem I. és III. kerületi hivatásos, valamint a Pilisborosjenői Önkéntes Tűzoltók segítségével az 1 km távolságra várakozó mentőautóhoz vitték.

Az Országos Mentőszolgálat pilisvörösvári egysége 18.15-kor vette át a beteget, aki ezután a Péterfy Kórház Országos Traumatológiai Intézetbe került.

A Magyar Barlangi Mentőszolgálat idén ünnepli alapításának 60. évfordulóját. A barlangokban segítségre szoruló túrázókon és kutatókon kívül rendszeresen részt vesz a nehezen megközelíthető helyeken bajba jutott túrázók, siklóernyősök mentésében. A BMSz önkéntesei a szervezet fennállásának 60 éve alatt több mint 550 sérültnek nyújtottak segítséget.

A Magyar Barlangi Mentőszolgálat elérhető a 06 30 79 070 79 segélyhívó számon, 24 órában készen áll arra, hogy segítséget nyújtson a bajba jutottaknak a koronavírus járvány idején is.

Indirekt/Blikk