2023.12.02
Melinda, Vivien
Kezdőlap Belföld Mindenki fedezékbe: zivatar és szélvihar csap ma le az országra

Mindenki fedezékbe: zivatar és szélvihar csap ma le az országra

Ma nem lesz épp a legbarátságosabb időjárás hazánkban.

Csütörtökön a nap első felében egyre többfelé felszakadozik a felhőzet, felhőátvonulások várhatók általában többórás napsütéssel, a késő délutáni, esti óráktól egyre kevesebb felhővel. A csapadékzóna a déli órákban kelet felé elhagyja hazánkat, mögötte – főként hazánk északkeleti felén – több helyen várható záporos csapadék, sőt, egy-egy zivatar is kialakulhat. Az esti órákban csökken a csapadékhajlam. A déli, délnyugati légmozgást erős, az északkeleti megyékben időnként viharos lökések kísérhetik, majd délután a nyugatira, északnyugatira forduló szél az északi megyékben többfelé viharossá fokozódik. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 12-18 fok között alakul, északkeleten néhol hűvösebb, a Fertő és az Alpokalja térségében melegebb is lehet. Késő estére többnyire 6-12 fok közé hűl le a levegő.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a zivatarok miatt, itt elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat. A viharos széllökések miatt 12 megyére elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést adtak ki, itt a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 km/h-t, 5 megyére (Győr-Moson-Sopron, Pest, Komárom-Esztergom, Nógrád, Fejér) másodfokú (narancssárga) figyelmeztetést adott ki, itt a széllökések akár a 90 km/h-t is meghaladhatják. A szél csak péntekre virradó éjszaka veszít erejéből. Az újabb szeles napot a Dudley-nak elnevezett viharciklon átvonulásának köszönhetjük.

Csütörtök este eleinte kevés lesz felettünk a felhő, majd az éjféli órákban észak felől erősen megnövekszik a felhőzet. Az éjszaka második felében néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Az északnyugati légmozgás lassan veszít erejéből, hajnalban már inkább csak Sopronnál fordulhatnak elő viharos erejű széllökések. A délnyugati megyékben végig többnyire mérsékelt lesz a szél, ott párássá válik a levegő. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 1-7 fok között valószínű, de a kevésbé szeles délnyugati tájakon, valamint az északkeleti határnál gyenge fagy is lehet.

Pénteken gyengén vagy közepesen felhős időre, és emellett többórás napsütésre számíthatunk. Reggelig még néhol kisebb eső, zápor előfordulhat, de napközben csapadék már nem valószínű. A kezdetben még nagy területen erős, viharos északnyugati, nyugati szél napközben déliesre fordul és mérséklődik. Kora délután 9-16 fok közötti értékeket mérhetünk.

Szombaton fokozatosan megnövekszik a felhőzet, délután már erősen felhős vagy borult idő valószínű. Dél, délnyugat felé haladva fokozatosan növekszik az eső, zápor előfordulásának esélye, néhol az ég is megdörrenhet. A délnyugati tájakon akár számottevő mennyiség is eshet. A délies irányú szél északnyugatira, nyugatira fordul és ismét erőre kap. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 2-8 fok között várható, de a kevésbé szeles északi tájakon -2 fokig süllyedhet a levegő hőmérséklete. Délután 7-14 fok közötti hőmérsékletet mérhetünk.

Vasárnap a hajnali órákban csökken a felhőzet, elvonul dél felé a csapadékzóna. A derült tájakon pára és köd képződhet. Napközben a pár órás napsütést követően észak felől ismét megnövekszik a felhőzet, de számottevő csapadék nem valószínű. A délies szelet többfelé kísérhetik erős lökések. Általában 0-4 fok közötti értékeket olvashatunk le a hőmérőkről, de az északi megyékben fagyhat, néhol akár -6, -8 fokot is mérhetünk. A legmagasabb nappali hőmérséklet 7-13 fok között várható.