2022.08.18
Ilona
Kezdőlap Belföld Mi történhetett: több száz utas éjszakázott a Liszt Ferenc repülőtéren

Mi történhetett: több száz utas éjszakázott a Liszt Ferenc repülőtéren

Az egész reptéren órákon át nem volt senki, aki érdemi információval szolgált volna a kialakult helyzetről: a földi kiszolgáló cég pultja zárva volt, az illetékes telefonszámot pedig nem vette fel senki.

Több járat is érkezett a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vasárnap késő este, ám az utasok rákon át hiába várták, nem kapták meg a poggyászaikat. A 24.hu úgy tudja, mindez azért történt, mert a személyzet korábban hazament, és nem volt, aki kipakolja a gépeket. A bőröndöket csak másnap reggel szállították át az átadóba, miután munkába állt a reggeli műszak.

Az egyik érintett gép utasa a portálnak elmondta, a cserben hagyott utasok között kisgyerekes, sőt, csecsemőkkel érkező utasok is voltak, akik minimális ellátás nélkül maradtak a reptéren. Az utasok – akik az útlevél-ellenőrző és a magyar határt jelölő üvegajtók közötti helyiségben rekedtek – vizet sem kaptak, csupán a mosdóból tudtak szerezni. Ezen felül az egész reptéren órákon át nem volt senki, aki érdemi információval szolgált volna a kialakult helyzetről: a földi kiszolgáló cég pultja zárva volt, az illetékes telefonszámot pedig nem vette fel senki.

A Budapest Airport kivizsgálta az esetet, és közölték: vasárnap este nyolc járat csúszott össze egy időben a reptéren az Európa más repülőterein tapasztalható fennakadások miatt. Ezek közül öt több mint egyórás késéssel érkezett Magyarországra. A kialakult helyzet miatt a földi kiszolgáló csapatnak nem sikerült időben lebonyolítani a járatok kiszolgálását. Hozzátették azonban, hogy a földi kiszolgáló vállalat felülvizsgálja a reptér folyamatait, hogy a jövőben elkerülhessék a hasonló eseteket.

A Budapest Airport hangsúlyozta továbbá, hogy a repülőgépek kiszolgálásában nem az utasok összlétszáma, hanem a forgalmi csúcsok jelentik a nagy kihívást, amikor rövid időn belül sok gép indul, illetve érkezik. Budapesten kora reggelre, délre és estére jellemzők ezen időszakok.