2023.12.03
Ferenc, Olívia
Kezdőlap Belföld Mesterházy Attila kilép az MSZP-ből és új pártot alapít

Mesterházy Attila kilép az MSZP-ből és új pártot alapít

23 év után távozik az MSZP-ből az egykor pártelnök és miniszterelnök-jelölt, mert már nem hisz abban, hogy lehet változtatni az MSZP vezetésének stratégiáján. Szerinte egy új pártra is szükség van a baloldalon, mert a DK nem tud mindenkit megszólítani.

Mesterházy Attila a Facebook-oldalán jelentette be, hogy hosszas gondolkodás után úgy döntött, távozik a Magyar Szocialista Pártból, mert a tisztújítás óta eltelt 5 hónapban nem történt változás. Szerinte „az MSZP már csak árnyéka önmagának, elvesztette országos politikai befolyását, társadalmi támogatását, és nincs törekvés sem ennek visszaszerzésére”.

Ezért jutottam arra, hogy felesleges tovább küzdeni ezen körülmények között azért, hogy az MSZP változzon. Belefáradtam ebbe, így inkább távozom. Így lesz megnyugtatóbb az MSZP vezetésének és így lesz jobb nekem is – olvasható a politikus bejegyzésében.

Mesterházy úgy fogalmaz, tenni akar még az országért és a baloldalért, mert egy aktív ember, illetve az elmúlt hónapokban sokat töprengett azon, mi tévő legyen, valamint hogyan lehetne új szavazókat megszólítani, ezért egy új párt megalapítása mellett döntött.

Többekkel folytatott közös gondolkodást követően arra jutottunk, hogy a baloldalon szükség van új keretek megteremtésére. Ezért Szakács László barátommal, a DK volt Baranya megyei képviselő-jelöltjével közösen, társalapítókként, új szociáldemokrata, balközép pártot alapítunk, »Szocialisták és Demokraták« néven – jelentette be.

Mesterházy úgy látja, hogy a DK egyedül nem tudja megszólítani az összes szociáldemokrata szavazót, „a Fidesztől elforduló, korábban az MSZP-re voksolókat meg végképp nem”. Megjegyezte, hogy az MSZP szavazótábora már évek óta folyamatosan csökken, de a „kutatásokból jól látható, hogy több százezer olyan ember van, aki szociáldemokratának vallja magát, mégsem választ magának pártot a palettáról”.

Ezért véli úgy, hogy helye van egy olyan új pártnak, amely „szociáldemokrata értéket képvisel és igazságos Magyarországot akar”. Az új párt hisz a „szabadság-egyenlőség-testvériség gondolatrendszerben, amely nemzeti modernizációt akar erős nemzeti érdekérvényesítés mellett, miközben nem kérdőjelezi meg Magyarország helyét az euro-atlanti szövetségi rendszerben”.

Az új párt világos célja, hogy új szavazókat nyerjen meg egy balközép politikán alapuló kormányváltás érdekében.

Voltam az MSZP egyszerű tagja, frakcióvezetője, elnöke és miniszterelnök-jelöltje is. Sokat kaptam ettől a közösségtől, amit nem felejtek, amiért hálás vagyok, ezért mindig törekedtem is arra, hogy a munkámmal viszonozni tudjam ezt. Köszönöm a párttagok sokéves támogatását! Tudnotok kell, csak a párttagságom változik, nem az elveim! Szinte napra pontosan 23 éve léptem be az MSZP-be. Ez a közös utazás itt és most véget ért