2021.06.15
Jolán, Vid
Kezdőlap Belföld Megvan a csodaszer a koronavírus ellen, már hazánkba is érkezett ezer belőle

Megvan a csodaszer a koronavírus ellen, már hazánkba is érkezett ezer belőle

Három új koronavírus elleni gyógyszert tesztelt az Európai Gyógyszerügynökség (EMA). Van olyan készítmény, amelyiket már Magyarországon is alkalmaznak.

A koronavírus-fertőzés sok esetben súlyos hosszú távú hatásokkal terheli meg a túlélők szervezetét. A hónapokon át tartó erőtlenség, fáradtság, feledékenység az élet minőségét nagyban csökkenti, de ez még nem a legrosszabb eset. Gyakran rejtélyes „sokszervi megbetegedés” csap le a fertőzésből olykor tünet nélkül átesett emberekre, és ez már súlyos következményekkel járhat. Ezek megelőzésében és kezelésében segíthetnek azok a gyógyszerek, amelyeket az EMA már tesztel. Az egyik az amerikai Regeneron szintetikus antitest-keverékkel operáló gyógyszere, amelyet Donald Trump amerikai elnök is kapott kórházi kezelése során. Ezt az elnök “csodaszernek” nevezte felépülése után. A másik a szintén amerikai Eli Lilly terméke, ami a tesztek szerint időben alkalmazva 87 százalékkal csökkenti a kórházi kezelés és halál kockázatát. A harmadik a koreai Celltrion terméke, amely az előbbihez hasonlóan monoklonális antitestekkel segítségével veszi fel a harcot. “Ezek a gyógyszerek életet menthetnek, és a felépülés idejét is lerövidíthetik. Októberre megkaphatják az engedélyt, két másik gyógyszer pedig még az év vége előtt – mondta a Guardian-nak Stella Kyriakides uniós egészségügyi biztos. Az egyik várhatóan a Sotrovimab nevű szer lesz, amelynek napokon belül elkezdhetik az európai uniós vizsgálatát.

A Regeneron és a Celltrion gyógyszerét forgalmazni ugyan még nem lehet, de az EMA engedélyezte a tagállamoknak a használatát olyan páciensek esetében, akiknek még nincs szüksége oxigénre, de állapotuk jó eséllyel romlani fog. A Regeneron infúziós koktéljából másfél héttel ezelőtt már Magyarországra is érkezett ezer darab. Az EU el akarja kerülni azt a blamát, hogy a nagy lelkesen beharangozott koronavírus elleni gyógyírből hiánycikk legyen. A gyógyszerek tesztelésére és európai gyártására éppen ezért 130 millió eurót (46 milliárd forint) fognak beruházni – adta hírül a Blikk.