KezdőlapBelföldMegszavazták: őszig marad a veszélyhelyzet Magyarországon

Megszavazták: őszig marad a veszélyhelyzet Magyarországon

A koronavírus-világjárvány okozta veszélyhelyzet miatt hozott kormányrendelet a jövő héten, május 23-án járna le, de a parlament az országgyűlés őszi ülésszakának kezdete utáni 15. napig meghosszabbította azt.

Varga Judit igazságügyi miniszter
Fotó: MTI

A parlament kedden 128 igen szavazattal 58 nemmel, tartózkodás nélkül megszavazta a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló 2021. évi I. törvény módosítását. A törvényjavaslat sarkalatosnak minősül, ezért kétharmados többség kellett az elfogadásához. Varga Judit igazságügyi miniszter indoklása szerint erre azért van szükség, mert az új vírusvariánsok Európa-szerte terjednek és Magyarországon is jelen vannak, így elengedhetetlen a fokozott védekezés. A törvényben ugyankkor rögzítették azt is, hogy a kormány a veszélyhelyzetet korábban is megszüntetheti. Az ellenzéki pártok februárhoz hasonlóan nem szavazták meg a felhatalmazást, szerintük ugyanis a kormány visszaélt a korábban nekik megszavazott különleges jogkörrel, és olyan intézkedéseket hozott, amelyeknek semmi köze nem volt a járványkezeléshez. A kormány szerint az ellenzék azáltal, hogy nem szavazta meg a felhatalmazást, akadályozza a védekezést.

A mai szavazás során a parlament döntött a korábban sokat kritizált, és az EU bírósága által is elkaszált civiltörvény visszavonásáról. Ez volt az a törvény, ami arra kötelezte a külföldi támogatást elfogadó civil szervezeteket, hogy minden fórumon feltüntessék magukról ezt a tényt.

Indirekt/Blikk