KezdőlapBelföldMeghalt a Keménykalap és krumpliorr rendezője

Meghalt a Keménykalap és krumpliorr rendezője

Életének 88. évében elhunyt Bácskai Lauró István filmrendező – tudatta a család pénteken az MTI-vel. Nevéhez olyan sikeres alkotások fűződnek, mint a Gyula vitéz télen-nyáron, A Hamis Izabella, és a Keménykalap.

Három szív című (végül soha el nem készült) film forgatása. Balról jobbra: Bácskai-Lauró István a film rendezője, Neuman László operatőr, Száz Nándor segédoperatőr, Novák Márk első asszisztens, a jobb szélen Kézdi-Kovács Zsolt.
Forrás: Fortepan / Kotnyek Antal

Pályáját 1957 őszén asszisztensként kezdte a Hunniában, volt dramaturg, segédrendező, konzultáns és forgatókönyvíró, olyan kiváló alkotók mellett dolgozott, mint Keleti Márton, Makk Károly és Ranódy László. A tizedes meg a többiek című Keleti Márton-filmben (1965) ő találta ki a mára szállóigévé vált mondatot: „Az oroszok már a spájzban vannak…”

Több kisfilm és dokumentumfilm elkészítése után 1968-ban forgatta első önálló, normál terjedelmű, de még fekete-fehér filmjét, A Hamis Izabellát, 70-ben a Gyula vitéz télen-nyáron című vígjátékot, 71-ben a Nyulak a ruhatárban címűt, a Nápolyt látni és… 1972-ben készült. 1973-ban Romhányi József művéből készítette el a Bajuszverseny című zenés mesejátékot. A következő évben pedig pályája talán legsikerültebb, külföldön is népszerű darabját, a Csukás István regényéből készült Keménykalap és krumpliorr című ifjúsági filmsorozatot. 2012-ben legendás ifjúsági alkotásaiért, szórakoztató és nagy közönségsikernek örvendő film- és tv-játékaiért, művészi pályája elismeréseként a Magyar Érdemrend tiszti keresztjével tüntették ki.