2022.10.03
Helga
Kezdőlap Belföld Megfenyegette a szomszédját: vasvillával fogja leszúrni

Megfenyegette a szomszédját: vasvillával fogja leszúrni

Büntetése súlyosítását indítványozza az ügyészség annak a hatvanas éveiben járó férfinak az ügyében, aki azzal fenyegetőzött, hogy megöli a szomszédját, ha a rendőrség nem viszi be.

Az elsőfokú ítélet szerint a férfi és a hetvenes éveiben járó szomszédja között évtizedek óta rossz volt a viszony. Konfliktusaik miatt számos esetben került sor rendőri intézkedésre. A férfi ellen a szomszédja sérelmére elkövetett bűncselekmények miatt már többször indult büntetőeljárás – írja az ügyészség.

A férfi egy nyári napon úgy vélte, szomszédja a kerítésen keresztül locsolja a szőlőjét. Ezért felhívta a rendőrséget, de intézkedés nem történt. Egy óra múlva még mindig úgy látta, hogy a szomszéd az ő szőlőjét locsolja. Ismét felhívta a rendőrséget, s azzal kezdett fenyegetőzni, hogy ha nem jönnek ki és viszik el a szomszédját, „beleböki a vasvellát”. A helyszínre érkező rendőrök a férfit őrizetbe vették.

A férfi a szomszéd életének kioltásával fenyegetőzve, a rendőri szervezetet intézkedésre akarta kényszeríteni, ami terrorcselekménynek minősül.

A Győri Törvényszék a férfit terrorcselekmény elkövetésével fenyegetés bűntette miatt 2 év 8 hónap börtönbüntetésre ítélte, illetve 3 év eltiltotta a közügyektől.

Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért, a férfi és védője felmentésért, illetve enyhítésért fellebbeztek.

A Győri Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint a kiszabott szabadságvesztés indokolatlanul enyhe. A férfit a korábbi büntető- és egyéb eljárások nem tartották vissza újabb jogsértő cselekmény elkövetésétől. Tehát szigorúbb büntetés szükséges a büntetés céljainak az eléréséhez.

Másodfokon az ügyben a Győri Ítélőtábla dönt.