2021.09.24
Gellért, Mercédesz
Kezdőlap Belföld Még ma is élhetne Orbán Józsi, ha komolyan veszi a figyelmeztető jeleket

Még ma is élhetne Orbán Józsi, ha komolyan veszi a figyelmeztető jeleket

Három évvel Orbán József halála után is rendszeresen beszélget az énekessel egykori zenésztársa, Littvay Imre. A 100 Folk Celsius alapító tagja bevallotta, ezek a csevejek nem mindig kedvesek.

Littvay rendszeresen vitatkozik Józsi fotójával, amelyet a zongorája fölé tett ki. Pöröl vele, ugyanúgy, mint régen.

Ennek egyik fő oka, hogy a zenekar vezetője hiszi, Orbán Józsi talán még most is élne, ha őszinte azokkal, akik közel álltak hozzá. Például vele vagy Benkő Balázzsal, akik az utolsó pillanatig segítették, ápolták az agy- és tüdődaganattal küzdő zenészt.

– Néha még mindig magunkat hibáztatjuk, hogy nem tudtunk mindent, avagy nem szedtük ki belőle korábban, amit később megtudtunk. Pedig talán még ma is élhetne, ha őszintén elmondja, hogy baj van, mert biztos elhajtjuk orvoshoz – sóhajtott Littvay Imre. – Úgy négy-öt évvel azelőtt, hogy beteg lett, volt egy aortaműtétje. Merkely Béla professzor operálta, aki már akkor szólt, hogy van egy kisebb folt a tüdején. Ő azonban nem foglalkozott ezzel, csak akkor avatott be minket, amikor már késő volt.

Benkő Balázs, az Omega-legenda, Benkő László fia az utolsó pillanatig Józsi mellett volt, s meg is magyarázta, miért döntött így a zenész.

– Józsi – édesapámmal ellentétben – feladta… Elengedte az életet. Mindig azt mondta, nem akar nagypapaként élni – emlékezett vissza a Blikknek Benkő Balázs, aki utoljára az édesapjával együtt látogatta meg a kórházban fekvő nagybeteg Orbánt.

Mint mondta, nem volt jó látni elesetten az állandóan életvidám, az életet hatvanévesen is nagykanállal faló gitáros-énekest.

– Ő választotta azt az életet, amelyben nem szerepelt a család, csaj a csajok, a kártya és a játékgépek. Viszont – azt gondolom – azt is ő választotta, hogy akkor és úgy menjen el, ahogy. Ő ebbe a járványhelyzetbe belerokkant volna – vélte Littvay Imre, aki elárulta, az elmúlt három évben nem telt el úgy 100 Folk Celsius-koncert, hogy ne emlékezzenek Orbán Józsefre.

Indirekt/Blikk