KezdőlapBelföldMár megint nálunk a legdrágább tankolni a környékünkön

Már megint nálunk a legdrágább tankolni a környékünkön

Nagypénteken tovább drágult a benzin nagykereskedelmi ára bruttó 3 forinttal, míg a gázolajért ugyanennyivel kellett kevesebbet fizetni. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint már nem vagyunk a régiós középmezőnyben az üzemanyagárak tekintetében.

A 95-ös benzinért átlagosan 641, míg a gázolajért 645 forintot kell fizetnünk literenként. A benzin ára csak márciusban 28 forintot emelkedett, ami egyetlen hónap alatt több mint 4 és fél százalékos drágulást jelent.

„Az látszik, hogy a benzin esetében történt nagyobb mértékű emelkedés, hiszen a kettő termék közötti árkülönbség az szinte lenullázódott hiszen csak négy forint van összesen a benzin és a gázolaj átlagára között, ami még korábban nagyjából húsz-harminc forint is volt így az év elejét tekintve” – nyilatkozta az ATV-nek Bujdos Eszter, a holtankoljak.hu ügyvezetője.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter pár héttel ezelőtt arról beszélt, hogy hazai üzemanyagáraknak továbbra is a régiós középmezőnyben kell maradniuk. Hozzátette azt is, hogy csak a benzinárak tekintetében lát esélyt az árak kiigazítására, a gázolaj esetében nem.

A holtankoljak.hu adatai alapján a legtöbb szomszédos országban olcsóbban lehet benzint tankolni, mint Magyarországon. Ausztriában és Szlovákiában ugyan csak néhány forinttal, de a magyar árakhoz képest olcsóbban lehet tankolni, 637 forintba kerül egy liter benzin. Ugyanakkor Szlovéniában és Horvátországban már 30-40 forintos árkülönbséggel találkozhatunk, Romániában pedig akár 70 forinttal is kevesebbe kerülhet egy liter benzin.

„A jelentős adóváltozás, jelentős adóemelkedés mind a két üzemanyag esetében kedvezőtlenebbé tette a hazai üzemanyag értékesítést, csökkent a versenyképességünk ebből kifolyólag a környező országokhoz képest” – nyilatkozta Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára, aki szerint Magyarország már nincs a régiós középmezőnyben az üzemanyagárak tekintetében.