2023.09.29
Mihály
Kezdőlap Belföld Magdi anyust nem tudták átverni - újra támadnak az unokázós csalók

Magdi anyust nem tudták átverni – újra támadnak az unokázós csalók

Az utóbbi időben nem készpénzre, hanem banki átutalásra is megpróbálják rávenni az áldozatokat az úgynevezett unokázós csalók. Telefonon hívnak fel legtöbbször idős embereket, és hozzátartozójának, illetve unokájának segítésére kérnek pénzt.

Arra kérik az egyébként leinformált áldozatokat, hogy egy adott − akár külföldi − bankszámlára  utaljanak pénzt. Olyan esetek is előfordultak, ahol a csaló hivatalos személynek, rendőrnek, tűzoltónak vagy más szervezet tagjának adta ki magát – idézi a police.hu a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság közleményét. A rendőrök nem telefonálnak soha senkinek azért, hogy utaljanak pénzt valamelyik rokon bűnügye kapcsán! – írja a portál.

Nógrád megyében az ilyen célzatú telefonhívásokat a sértettek nagy többsége rendkívül jól kezeli, ezzel meghiúsítva, hogy a bűnelkövetők pénzt csaljanak ki tőlük. A rendőrök ezúton is köszönik, hogy a lakosság megfogadta a korábbi bűnmegelőzési tanácsokat, és megfelelően reagálnak a csalók kísérlete esetén, azaz  leteszik a telefont, felhívják az érintett hozzátartozójukat, és nem utolsó sorban azonnal értesítik a rendőrséget.

Figyelem! A csalók a bűncselekmények elkövetésére felkészülnek és a sértett bizalmának elnyerése végett olyan valós információkat is közölhetnek, amelyek valóban a hozzátartozóhoz kapcsolódnak, de nem szabad, hogy ez befolyásoljon bárkit is, és ezért bűncselekmény áldozatává váljon.

Kérjük fogadja meg a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság tanácsait!

Idegen telefonhívása esetén:

– járjon utána, hogy valóban baj van-e: tegye le a telefont, majd hívja vissza hozzátartozóját!

– Tegyen fel a telefonálónak ellenőrző kérdéseket: „Hogy hívnak? Mikor születtél? Mikor találkoztunk utoljára?”!

– Ne hagyja, hogy sürgessék, próbáljon nyugodt maradni! A rendőrség célja, hogy az elkövetési módszer tudatosításával lehetőleg senki se dőljön be a csalóknak. A hatóság a prevenciós módszerek minden lehetőségét felhasználja ennek érdekében.

police.hu