2021.10.24
Salamon
Kezdőlap Belföld Másfél millióért kelt el Lajcsi Picassója a piacon

Másfél millióért kelt el Lajcsi Picassója a piacon

Maga Galambos Lajos is meglepődött, hogy mennyien látogattak ki miatta és persze portékája után érdeklődve vasárnap a budaörsi piacra, ahol másfél millió forintért el is kelt a piac egyik legértékesebb műtárgya, egy Pablo Picasso kép. A zenész közel kétmillió forintot gyűjtött össze mindössze pár óra leforgása alatt, lapunknak pedig elárulta, hogyan sikerült eladnia értékes dolgait.

– Egy vietnami orvos vette meg a képet, és igazán nagyvonalú volt, mert a 700 ezer forintra értékelt Picassot több, mint a duplájáért, másfél millióért vette meg. El sem akartam hinni – kezdte lapunknak Lajcsi.

– Emellett megvette azt a harmonikát, amelyet még édesapámtól kaptam amikor már ismert zenész voltam. Azért 65 ezer forintot fizetett, és bár nagyobb az értéke, mivel ő vásárolta meg a képet így meg sem fordult a fejemben, hogy többet kérjek érte. Hálám jeléül neki ajándékoztam a lányom, Boglárka egyik festményét, valamint egy dedikált CD-t is adtam neki.

Bár a budaörsi piac mindig zsúfolt, a legtöbb érdeklődő, nézelődő Lajcsi standjánál volt, a Dáridó királya pedig nem volt rest, s trombitát ragadva szórakoztatta a közönséget.

– Sokan csak egy autogramot vagy egy közös fotót kértek, de akadtak vásárlók is bőven. 1,8 millió forint gyűlt össze, aminek nagyon örülök. A bevétel teljesen egészében két alapítványhoz kerül, az egyik hajléktalan szülők gyermekeit támogatja, míg a másik izomsorvadásos gyermekek gyógyítását segíti.

A zenész festményeket, freskókat, használati tárgyakat, bútorokat, késeket, kitűzőket, porcelánokat árult, s bár nem sikerült mindent eladni, egyáltalán nem csalódott.

– Eddig mindig vásárolni jártam a piacra, most jó volt eladni is. Eldöntöttem, hogy heti rendszerességgel kijövök majd árulni. Sok értékes holmim van, amelyek nálam csak otthon porosodnak. Van például egy hatalmas oltárképem, amelyet egy romániai görög katolikus templomból kaptam, de szabadkőműves kitűzőm is. A gyűjtőknek, kereskedőnek egy ez kincsesbánya lehet, én pedig jó szívvel adom őket tovább, mivel nálam csak otthon porosodnának.

Délben, a piac zárásakor Lajcsi elfújta az Il Silenciot, azaz a takarodót, ám megnyugtatta a későn érkező rajongókat, vásárlókat, hogy következő vasárnap is ott lesz a piacon.