KezdőlapBelföldMa meleg lesz, holnap kánikula, hétfőn viszont brutális lehűlés jön

Ma meleg lesz, holnap kánikula, hétfőn viszont brutális lehűlés jön

A szombati melegedés példátlan vasárnapi kánikulába torkollik!

Egészen elképesztő dolgokat produkál az időjárás! Nagyon komoly humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai terhelésekkel jár a rekord szintű melegedés hétvégén! Rendkívül megterhelő lesz ez a példátlan hőhullám. A pénteki erős melegedést kánikula követi! – írja a meteoklinika.hu.

Ma napos, száraz idő várható gomoly- és fátyolfelhőkkel, utóbbiak időszakosan szűrhetik a napsütést. Az északnyugati szél többfelé – a délnyugati és északkeleti tájakat kivéve – megélénkül, majd estére mérséklődik a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 27 fok között valószínű.

Egyre erősödik a felmelegedés, már szombaton is a 25 fok körüli hőmérsékletek lesznek a jellemzők, ami vasárnapra egészen elképesztő, 30 fokot meghaladó kánikulai hőmérsékletekben csúcsosodik ki, és az ország teljes területén a 25 fokot elérő, meghaladó nyári hőmérsékletekre számíthatunk. Emellett még mindig jelentős lesz a napi hőingás a szélvédettebb területeken, ahol pedig élénk lesz a szél, annak a terhelő hatásait fogjuk érezni.

Ezzel tartósan fennáll, sőt tovább fokozódik a keringési rendszerünket érő terhelő hatás, és erősödnek a gyulladásos folyamatok is. Megnő a trombózisok kialakulásának a veszélye. Sok ember esetében jelentkezik érthetetlen fáradtság, lelassultság, a figyelem csökkenése pedig a közlekedési veszélyeket is fokozza. Gyakoribbá válnak az alvászavarok, a kialvatlanság pedig tovább ronthatja az állapotukat. Ne menjünk a déli órákban a tűző napra, már az UV-sugárzás is eléri az ötös értéket.

Hétfőn aztán egy hidegfront éri el az országot és a hét elején nagyot fordul majd az időjárás. Az ország egyes területein nemcsak jóval hidegebb, de özönvízszerű eső is lehet.