2023.12.02
Melinda, Vivien
Kezdőlap Belföld Ma lesz minden, mint a búcsúban: napsütés, havazás, ónos eső

Ma lesz minden, mint a búcsúban: napsütés, havazás, ónos eső

Vasárnap a napsütésen át az ónos esőig bármilyen időjárás előfordulhat hazánkban.

A mai napon a Dunántúlon a déli órákig kisüthet a nap, majd megvastagszik a felhőzet és erősen felhős vagy borult lesz az ég. A Dunától keletre réteg- és fátyolfelhőzetre számíthatunk. Elsősorban délutántól a Nyugat-Dunántúlon elszórtan hószállingózás, kisebb havazás előfordulhat, az Alpokalja térségében elvétve havas eső, eső, néhol akár ónos eső sem kizárt. A ködös, rétegfelhős tájakon délelőtt néhol hószállingózás, esetleg ónos szitálás várható. Az északkeleti megyékben kicsi a csapadék esélye, arrafelé fátyolfelhők szűrhetik a napsütést. A Kisalföldön időnként megélénkülhet a déli szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +3 fok között alakul. Késő este a hőmérséklet általában -3 és 0, északkeleten -4, -7 fokig süllyed.

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2022.01.09. vasárnap éjfélig: az Alföldön reggel, délelőtt helyenként gyenge hószállingózás, esetleg néhol ónos szitálás előfordulhat. Főként a középső országrészben, illetve a Tisza vonala környékén délelőttig sűrű, zúzmarás köd előfordul. A késő délelőtti, déli óráktól a Dunántúl nyugati felén gyenge havazás, havas eső valószínű, de csak helyenként alakulhat ki lepel-1cm hóréteg. Alpokalja térségében délután, este csekély valószínűséggel ónos eső, fagyott eső is lehet, minimális mennyiségben.

A budapesti időjárás: réteg- és magasszintű felhőzetre számíthatunk, majd délután nyugat felől vastagabb felhők is érkezhetnek, de csapadék továbbra sem valószínű. Általában gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. Délután 0, +1, késő este -2, -3 fokot mérhetünk – írja a met.hu.

Hétfőn északkelet felől egyre többfelé csökken a felhőzet, kisüt a nap, ugyanakkor a déli és a nyugati országrészben maradhatnak erősen felhős, borult körzetek. Hajnalra foltokban köd képződhet. A Dunántúlon és a Dél-Alföldön kisebb vegyes halmazállapotú (havazás, havas eső, eső) csapadék előfordulhat, a délkeleti országrészben kisebb mennyiségű ónos eső sem kizárt. Másutt csapadék nem valószínű. Az északi szelet többfelé élénk, a Nyugat-Dunántúlon és estétől keleten erős, viharos lökések kísérik. Hajnalra nagyrészt -7 és +1 fok közé hűl le a levegő, de a kevésbé felhős, hóval borított, illetve fagyzugos tájakon jóval hidegebb is lehet. Délutánra 2 és 7 fok közé emelkedik a hőmérséklet.