KezdőlapBelföldMa 11 órakor országszerte megszólalnak a szirénák - csak próbariadót tartanak

Ma 11 órakor országszerte megszólalnak a szirénák – csak próbariadót tartanak

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság évente többször tart szirénapróbát, és a következő ma, április 11-én, hétfőn délelőtt 11 órától lesz esedékes.

A Belügyminisztérium egy országos kiterjedésű, magas rendelkezésre állású, redundánsan működő adatátviteli hálózatra épülő meteorológiai és vegyi monitoring, valamint lakossági riasztórendszert (MoLaRi) üzemeltet. A folyamatos üzembiztonság fenntartása és ellenőrzése érdekében a rendszeren időnként technikai próbát hajtanak végre, ilyen lesz majd a ma délelőtti teszt is.

A MoLaRi-rendszert Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Pest, Tolna, Vas, Veszprém, Zala megyében és Budapesten építették ki, ennek során 667 lakossági riasztó-tájékoztató, illetve 419 monitoring végpontot telepítettek.

Ezeken a helyszíneken április 11-án délelőtt 11 órakor indul a lakossági riasztó rendszer hangos üzemű (teljes körű) próbája – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Az eredeti menetrend szerint erre március 7-én került volna sor, de akkor az orosz-ukrán háborús helyzet miatt elmaradt. A legközelebbi hangos próba szeptemberre van kiírva, most a márciusi elmaradást pótolják a szakemberek.

Az OKF tájékoztatója szerint a hangos üzemű (teljes körű) próbánál a következő történik.

  • Elhangzik a „Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a katasztrófariadó jelzését hallják.” szöveges rész.
  • Ezt követően azonnal leadják a szirénajelzés, amely egy két percig tartó, váltakozó hangmagasságú, mélyebb tónusú (üvöltő) hang.
  • Ezután a „Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a veszély elmúlt jelzését hallják.” szöveg következik.
  • Ismét szirénajelzés jön, ezúttal a veszély elmúltát jelző: kétszer fél percig tartó, fél perces szünettel megszakított egyenletes hangjelzés.
  • Végül egy szöveges rész következik: „A próbának vége! A próbának vége! A jelzésekkel kapcsolatban a lakosságnak teendője nincs. Ez a rendszer próbája.”

Az OKF felhívja mindenki figyelmét: valós riasztás esetén a szirénarendszeren lesugárzott szövegben nem szerepel a „Figyelem ez próba” kifejezés.