2023.09.26
Jusztina
Kezdőlap Belföld Lovasi András bejelentése az autóbalesetéről: elfogadta a bírósági ítéletet

Lovasi András bejelentése az autóbalesetéről: elfogadta a bírósági ítéletet

Visszavonta büntetőügyének ismételt tárgyalására vonatkozó indítványát Lovasi András. A zenész, aki autójával 2019 márciusában okozott balesetet, minderről a közösségi oldalán tájékoztatta a nyilvánosságot. Azt is elmondta, miért döntött így.

Ahogy korábban a Blikk is megírta, Lovasi András 2019 márciusában balesetet okozott Budapesten: terepjárójával a tilos jelzés ellenére behajtott egy kereszteződésbe, ahol összeütközött egy rendőrautóval. A járőrkocsiban utazó két rendőr közül az egyik súlyosan megsérült, eltört a kulcscsontja, valamint több foga is kitört.

Lovasi elismerte a felelősségét a balesetben, az ügyészség pedig egy év után vádat emelt ellene. Úgy tudjuk, a zenész szerette volna elkerülni, hogy bíróság elé kelljen állnia, így korábban megkísérelt peren kívül megegyezni a baleset sérültjeivel, ám erre végül nem kapott lehetőséget. A Pesti Központi Kerületi Bíróság büntetővégzésében végül 225 ezer forint pénzbüntetést és egy év közúti járművezetéstől eltiltást szabott ki vele szemben.

Lovasi tudomásul vette és elfogadta a bíróság döntését, ám aztán az ügyvédjével mégis a fellebbezés mellett döntöttek, tárgyalás megtartását kérve. A Pesti Központi Kerületi Bíróság ennek kapcsán az igazságügyi orvos szakértői vélemény kiegészítését rendelte el, amely megállapította, hogy a közlekedési baleset a sértettnél maradandó fogyatékosságot eredményezett. „Erre az új körülményre figyelemmel a Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség a vádirati tényállás módosítása mellett a cselekmény jogi minősítését is maradandó fogyatékosságot eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétségére módosította” – tájékoztatott lapunk megkeresésére dr. Gasz Péter, a Fővárosi Főügyészség szóvivőjét helyettesítő ügyésze január elején.

Büntetőügyével kapcsolatban a zenész most egy közleményt adott ki a közösségi oldalán, amelyben pontról pontra leírja a történteket, tákékoztatva a nyilvánosságot arról, hogy ügyének tárgyalására vonatkozó indítványát visszavonta. Összefoglalója végén Lovasi András még egyszer bocsánatot kért a baleset miatt, illetve mindazért, amit ezzel okozott. A zenész további jobbulást kíván a vétlen sofőrnek.

A közleményt itt tudja elolvasni:

„Az alábbiakban a nagy nyilvánosságot kapott büntetőügyemmel kapcsolatban szeretnék bejelentést tenni. Valamint – a tisztánlátás kedvéért – szeretném összefoglalni az eddig történteket. Ezt ti, önök kezelhetitek, kezelhetik nyilvános és hivatalos tartalomként is.

Már legelső gyanúsítotti kihallgatásom alkalmával – 2019 május elején – elismertem a közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatti büntetőjogi felelősségemet. Mindkét sértettől bocsánatot kértem, egyúttal indítványoztam a közvetítői eljárás lefolytatását. Ehhez a hozzájárulást, bár azt a sértettek maguk is kifejezetten kérték, az ügyben eljáró Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség megtagadta, ‘a bűncselekmény jellegére, az elkövetés módjára és a gyanúsított személyére tekintettel’. Továbbá vádat emelt ellenem.

Közvetítői eljárás hiányában a Pesti Központi Kerületi Bíróság tárgyalás mellőzésével büntetővégzést hozott velem szemben, amelyben megállapította bűnösségemet közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt. 225.000 forint pénzbüntetést, valamint 1 év közúti járművezetéstől eltiltás büntetést szabott ki.

A bíróság büntetővégzésével szemben az ügyészségnek, nekem és az ügyvédemnek, mint meghatalmazott védőnek is jogában, jogunkban állt tárgyalás megtartását indítványozni, de az ügyészség ezt nem tette, tehát tudomásul vette a velem szemben kiszabott büntetést.

Ügyvédem – kifejezetten ‘a járművezetéstől eltiltás mellőzése érdekében’ – azért kérte az ügyben tárgyalás megtartását, mert – tekintettel ’25 éves, kifogástalan közlekedési előéletemre’ – nem tartotta arányosnak a járművezetéstől eltiltás kiszabását, illetve annak mértékét sem.

A bíróság által kirendelt orvosszakértő a 2020. november 24-i keltezésű orvosszakértői véleményében azt állapította meg, hogy a baleset egyik sértettjének kulcscsonttörése ‘a bal felső végtag terhelhetőségének csökkenése hátrahagyása mellett gyógyult, ami maradandó fogyatékosságot jelent’.

Ügyvédem, akinek védőként az az álláspontja, hogy az általam okozott cselekmény ‘súlyosabb jogi minősülésének lehetőségére figyelemmel, várhatóan a bíróság nem adna helyt a járművezetéstől eltiltás mellőzését célzó védői indítványnak’, velem egyetértésben visszavonta a tárgyalás megtartása iránti indítványt.

A tárgyalás megtartására irányuló indítványt egyebekben az indítványozó – jelen esetben a védő – az előkészítő ülés megkezdéséig bármikor visszavonhatja.

Ezáltal a bíróság döntése jogerőre emelkedik, így (vélhetően és remélhetően) véget ér az eljárás.

Ügyvédem azt a véleményét is jelezte, hogy amennyiben az ügyészség – a sértettek és a magam egybehangzó kérelmének helyt adva – eleve közvetítői eljárást rendelt volna el, a sértettek már a 2019-es évben hozzájuthattak volna a nekik járó jóvátételi összeghez, valamint 2019-ben jogerősen le is zárulhatott volna az egész büntetőügy.

Még egyszer bocsánatot kérek a balesetért, az okozott gondokért, bajokért és legfőképp a baleset egészségügyi következményeiért. További jobbulást kívánok a vétlen sofőrnek.

Lovasi András”

Indirekt/Blikk