2023.09.29
Mihály
Kezdőlap Belföld Letartóztatták a villamosmegállóban várakozó lányt halálra gázoló részeg sofőrt

Letartóztatták a villamosmegállóban várakozó lányt halálra gázoló részeg sofőrt

A férfi a helyszínen elismerte, hogy a vezetést megelőzően alkoholt fogyasztott. A cselekménye az ügyészség szerint – bizonyítottság esetén – halálos közúti baleset gondatlan okozása vétségének megállapítására lehet alkalmas.

A Budai Központi Kerületi Bíróság egy hónapra – március 21-ig – elrendelte annak a külföldi állampolgárságú férfinak a letartóztatását, akit halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségével gyanúsítanak – írja közleményében a Fővárosi Törvényszék.

A Blikk is megírta, hogy villamosmegállóba sodródott, majd elütött egy ott várakozót egy személygépkocsi a fővárosi Harminckettesek terénél vasárnapra virradóra, s az elgázolt, 23 éves nő a helyszínen meghalt. Azóta az is kiderült, hogy a száguldozó ámokfutó egy olasz férfi volt.

A megalapozott gyanú szerint a terhelt vasárnap hajnali 2-kor az autójával a József körúton a Blaha Lujza tér felé haladt, amikor a Baross utcai kereszteződésnél elvesztette az uralmát a kocsi felett, az autó megcsúszott, majd először a menetirány szerinti bal oldalon található villamosmegálló gyalogoskorlátjának, később utasvárójának ütközött, letarolva egy ott lévő gyalogost, aki szörnyethalt. A kocsi ezután továbbsodródott, végül egy villanyoszlopnak csapódva állt meg.

Az intézkedő rendőrök által a helyszínen elvégzett légalkoholmérés a gyanúsítottnál pozitív eredményt mutatott. A gyanúsított cselekménye – bizonyítottság esetén – halálos közúti baleset gondatlan okozása vétségének megállapítására lehet alkalmas.

Az ügyészség a terhelt jelenlétének biztosítása érdekében, a szökés, elrejtőzés veszélyének megakadályozása miatt a terhelt letartóztatását indítványozta. A rendelkezésre álló adatok alapján a gyanúsított külföldi állampolgár, aki Magyarországon tartózkodási hellyel rendelkezik.

A nyomozás elsődleges adatai alapján felmerült annak gyanúja, hogy a terhelt a cselekmény elkövetésekor ittas állapotban volt: a légalkoholmérő készülék pozitív eredménye mellett a gyanúsított a helyszínen elismerte, hogy a vezetés előtt alkoholt fogyasztott. Figyelemmel arra, hogy a terhelt cselekménye a szakértői vizsgálat eredményétől függően súlyosabban is minősülhet, illetve a terhére rótt bűncselekmény köre is bővülhet – így a bizonyítottság esetén kiszabható büntetés mértéke is nőhet –, ezért alappal lehet tartani attól, hogy a terhelt jelenléte az eljárás során kizárólag a legszigorúbb kényszerintézkedéssel biztosítható. A végzés végleges.

Nem sokkal a tragédia után Karácsony Gergely főpolgármester a közösségi oldalán közölte, azonnali egyeztetéseket kezdeményezett a rendőrfőkapitánnyal, hogy közös intézkedési tervet dolgozzanak ki a halálos gázolások visszaszorítására. És nagyon úgy tűnik, hogy hamarosan éjjel-nappal működő sebességmérő kamerarendszer jöhet Budapestre.