2023.01.28
Károly, Karola
Kezdőlap Belföld Lépnek a pedagógusok: sokan már a Lidlben dolgoznak, hogy meg tudjanak élni

Lépnek a pedagógusok: sokan már a Lidlben dolgoznak, hogy meg tudjanak élni

Sokan már most mellékállásban többet keresnek, mint tanárként, és a felmondásukat is letétbe helyezték. Ha szeptemberben nem érkezik el a pedagógusok számára a pozitív fordulat a kormány részéről, akkor számos iskolában nem tudják elkezdeni a tanévet a tömeges felmondások miatt – állítja a Pedagógus Szövetség (PSZ) elnöke, Szabó Zsuzsa.

A PSZ elnöke szerint sok tanár helyezkedik el a nyári szünetben árufeltöltőként és tábori animátorként. Többen már a felmondásukat is letétbe helyezték, és azt várják, hogy a következő két hónapban lép-e valamit irányukba az Orbán-kormány.

– Pedagógus családban nőttem fel, édesanyám, édesapám, nagyszülők is pedagógusok voltak. Nagyon szeretek a gyerekekkel foglalkozni, nem szeretem volna soha más lenni, csak tanítani szerettem volna – mondta az ATV Híradónknak Eszter. A hölgy 2015 óta tanít, hamarisan 30 éves lesz és van egy kislánya. Eszter tavaly év vége óta érzi úgy, nincs megbecsülve a hivatása, egyre nagyobb a terher, több az adminisztráció, a gyerekekre ráadásul kevesebb idő jut, dacára annak, hogy heti 32-40 órát tölt az iskolában.

– Ha nem vagyok táppénzen, és egy teljes hónapot végigdolgozom, akkor 120 ezer forint, amit kézhez kapok – árulta el a pedagógus, aki idén a tanév a nyári szünet idejére azonnal mellékállást keresett. Egy nyári táborban animátor. „Itt a kétszeresét kapom kézhez, mint hogyha egy iskolában dolgoznék” – mondta.

Pedagógusok Szakszervezetének elnöke szerint a 150 ezer pedagógus közül nyáron nagyon sokan vállalnak mellékállást, nemhiába: ezzel jóval többet keresnek részmunkaidőben, mint pedagógusként főállásban. Szabó Zsuzsa szerint nem ez a legnagyobb baj, hanem hogy a következő évtől várhatóan tömegesen hagyják el a pályát.

– Vas megyében azt hallottam a pedagógus kollégáktól, hogy a Lidlben fognak dolgozni – árulta el a PSZ elnök, hangsúlyozva: sokan már letétbe helyezték a felmondásukat, de kivárják a nyári szünetet, hátha lép valamit a kormány.