2024.02.23
Alfréd
Kezdőlap Belföld Lecsapott a vihar - szinte minden várost elöntött a víz a Dunántúlon

Lecsapott a vihar – szinte minden várost elöntött a víz a Dunántúlon

Zivatar veszélye miatt másodfokú riasztást adott ki több megyére az ország középső területén az Országos Meteorológiai Szolgálat – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) csütörtökön.

Dóka Imre, az OKF szóvivőhelyettese azt írta, az érintett területeken hevesebb zivatarok kialakulására lehet számítani. A villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél vagy akár jégeső is

Hozzátette: a viharos szélben fokozottan kell figyelni a fák, fasorok, állványzatok közelében.

Ha nagy villámlással járó vihar közeleg vagy “kap el” minket, húzódjunk be valahová, ha pedig gépkocsiban ülünk, az ablakokat zárjuk be, a fém részeket ne érintsük meg. A ház környékéről gyűjtsünk össze és vigyünk be az épületbe minden olyan tárgyat, amit a szél felkaphat, ezek ugyanis súlyos sérüléseket okozhatnak – javasolja az OKF.

Az OMSZ a Facebook-oldalán azt írta, hogy a várakozásoknak megfelelően igen aktív már most is a légkör az ország felett. “Több helyen fordulnak elő záporok, zivatarok, utóbbiakat pedig már a reggeli, délelőtti órákban is kísérték felhőszakadások. A nyugati megyékben stabilabb a légkör, ott inkább az eső a jellemző” – közölték.

Rávilágítottak, hogy a zivatarok ma és holnap is a felhőszakadás formájában érkezhetnek, a viharos szél és a jégeső kevéssé azonban lesz jellemző. Az OMSZ szerint országos átlagban a június a legcsapadékosabb hónapunk – kismértékben megelőzve a júliust -, és ezekben a hónapokban a csapadék döntő része záporok, zivatarok formájában érkezik – húzták alá.