2021.07.25
Kristóf, Jakab
Kezdőlap Belföld Lebukott: Takáts Tamásról jelentett a zenésztársa

Lebukott: Takáts Tamásról jelentett a zenésztársa

Hatvannégy esztendősen is fiatalos, energikus. Mintha nem fogna az idő Takáts Tamáson, az egyik legnépszerűbb hazai énekesen. A Karthago vele együtt nagy bulira készül, de van itt más szenzáció is a zenekarral kapcsolatban. Az énekes arról mesélt, megtudta, hogy egy hozzá közel álló kollégája besúgóként jelentett róla az „átkosban”.

– Életem egyik legkülönlegesebb élménye volt, amikor egy általam tisztelt, öreg motoros zenészkolléga, akivel megszámlálhatatlan alkalommal szerepeltünk együtt kisebb-nagyobb bulikban, odaállt elém, majd azt mondta: Bocs, Tomi, besúgó voltam – idézi fel a történetet a Blikknek Takáts.

– Aztán csak néztem rá meglepve, miközben ő folytatta. A következő mondatból már azt is megtudtam, hogy rólam is jelentéseket írt. Nem akarom megnevezni őt, mert azt gondolom, a sors már megbüntette. Felesleges lenne kitenni őt a folyamatos megaláztatásnak, a megvetésnek. Nem irigylem. Miközben én buliztam, ő írt. Én csajoztam, zenéltem, élveztem az életet, ő pedig meg akart felelni egy abszurd rendszer elvárásainak…

Mindez néhány évvel ezelőtt történt, ám Takáts Tamás csak most mesélt róla. Arra mindenképpen jó volt a szembesülés az igazsággal, hogy elgondolkodjon, vajon hány és hány jelentés lapulhat a „fiók mélyén”, amely róla szól.

– Nem tartom magam különösebben fontos embernek, mindig is egy bohókás figura voltam. Ám abba furcsa belegondolni, hogy valahol létezik egy irat, amelyen az áll: Takáts Tamás éjjel fél tizenkettőkor egy kocsmában hangosan szidta Kádár Jánost. Ha nem lennék ilyen lusta, bemennék a levéltárba és kikérném az összes aktát, amely rólam szól. Egyébként a jelentéseket írogató kollégával azóta is korrekt a viszonyom. Olykor összefutunk, tisztelettel beszélünk egymással. Merthogy én becsülöm benne, hogy volt lélek­ereje elém állni, és bocsánatot kérni a bűneiért – teszi hozzá Takáts Tamás.

Indirekt/Blikk