KezdőlapBelföldKoronavírus: veszélyben a nyarunk - interjú

Koronavírus: veszélyben a nyarunk – interjú

Interjút adott az Indirektnek Dr. Spenik Vladimir háziorvos, a koronavírus járvánnyal kapcsolatban. Határozottan kijelentette: a fertőzés komolyan veszélyezteti az idei nyarunkat.

A mai naptól az idősek védelme érdekében megkönnyítették a gyógyszerek kiváltását a gyógyszertárakban. A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint 2020 március 13-tól a gyógyszer kiadható annak, aki megmondja a beteg tajszámát és saját személyazonosító adatait hitelt érdemlően igazolja. Ennek apropóján kerestük meg Dr. Spenik Vladimirt háziorvost, hogy megtudjuk, a háziorvosok mennyire készültek fel a járvány okozta többletterhelésre.

„A legfontosabb most az, hogy azokat védjük, akik a legveszélyeztetettebbek: a 60 de még inkább a 65 év felettiek, akik a leginkább kitettek a koronavírusnak a jelenlegi tudásunk szerint.” – kezdte a háziorvos. „Különösen figyelni kell azokra, akik már eleve valamilyen betegség miatt gyógykezelés alatt állnak, ilyen például a cukorbetegség vagy a hipertónia, vagy bármely daganatos megbetegedés utókezelése vagy bármi olyan megbetegedés, ami az immunrendszer működését befolyásolja. Ezért ez a korosztály kevésbé ellenálló egy ilyen fertőzésnek, és náluk a legsúlyosabbak a szövődmények”

Fotó: torobalintma.hu

Az Indirekt kérdésére Dr. Spenik Vladimir megerősítette, hogy ilyen esetekben a védekezés legbiztosabb formája az elszigetelés. „Meg kell akadályozni, hogy olyan emberekkel találkozzanak, akik hordozhatják a vírust vagy akik esetleg már betegek”

Lapunk kíváncsi volt arra, mit gondol a háziorvos arról, hogy milyen hatással lehet a vírus terjedésére az, hogy az általános és középiskolákat még nem zárták be Magyarországon, szemben számos európai állammal. „Erre a kérdésre precízen még nem tudunk válaszolni. A mostani ismereteink szerint a fertőzés a gyerekeknél nem vált ki komolyabb megbetegedést, de véleményem szerint ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy a gyerekek nem játszhatnak szerepet, mint hordozók, a betegség terjedésében. Hajlok arra, hogy ezeket a közösségeket is korlátozni kellene. Lehet, hogy el kell majd gondolkozni azon, hogy az iskolákat, óvodákat bezárják.” – mondta Dr. Spenik Vladimir.

Végezetül arra voltunk kíváncsiak, hogy meg lehet e mondani meddig tarthat a járvány Magyarországon. „Három és hat hónap között gondoljuk most a lefutását a vírus terjedésének. Ha valami csoda történne, akkor lehet rövidebb is az idő, de nézve az olaszországi helyzetet és az ottani statisztikákat, egyelőre nem azt látjuk, hogy bármilyen javulás történt volna ebben.”

Az Indirekt kérdésére a háziorvos, határozottan kijelentette, hogy a koronavírus veszélybe sodorta az idei nyarat is: „Azok teszik jól, akik nem tervezik, vagy ha tervezték, akkor most lemondják a nyaralásukat. Nem vagyunk benne biztosak, hogy ha le is cseng a járvány, akkor utána rögtön érdemes lesz e elindulni bárhová, mert nem tudjuk, hogy nem lesz e egy második fellángolása a vírus terjedésének.” – zárta gondolatait Dr. Spenik Vladimir.