2021.06.20
Rafael
Kezdőlap Belföld Könnyekig hatódott Lehoczky Zsuzsa, hogy őt választották a Nemzet Színészévé

Könnyekig hatódott Lehoczky Zsuzsa, hogy őt választották a Nemzet Színészévé

Lehoczky Zsuzsát választották maguk közé a Nemzet Színészei. Almási Éva, Bodrogi Gyula, Cserhalmi György, Csomós Mari, Haumann Péter, Jordán Tamás, Király Levente, Máthé Erzsi, Molnár Piroska, Szacsvay László és Tordy Géza kedd délután szavazott arról, ki legyen az új tag a 2000 óta létező társulatukban, miután április 16-án elhunyt Törőcsik Mari. A színművészek személyesen mentek el a Nemzeti Színházba, hogy összeülve hozzák meg a döntésüket.

– A színészszakmának Magyarországon ez a csúcsa – reagált Lehoczky Zsuzsa, aki 1962 óta a Budapesti Operettszínház művésze, és mostantól a Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díj, az érdemes és kiváló művész elismerései mellett a Nemzet Színésze is.

– Borzasztóan nagy megtiszteltetés, hatalmas boldogság, hogy engem választottak, bár egyben szomorú is, hiszen azon az áron kerülhettem be közéjük, hogy elvesztettünk valakit – árulta el a művésznő, aki talán megérzett valamit, mert szokásával ellentétben kedd délután nem feküdt le aludni, így hamar elérték a jó hírrel.

– Általában ilyenkor ki szoktam kapcsolni a telefonom, mert szeretek lepihenni délután, és nem akarom, hogy felébresszenek a barátnőim. De most valamiért nem tettem. Egyébként ezzel az elismeréssel nemcsak engem, hanem a műfajomat is kitüntették – jelentette ki Lehoczky, akinek egyik legemlékezetesebb szerepe Kálmán Imre Csárdáskirálynőjének Cecíliája. A színésznő egyébként jó barátságot ápol a Nemzet Színészeinek többségével.

– Molnár Piroskával, Király Leventével, Bodrogi Gyulával játszottam együtt, Tordy Gézával az ’56–57-es évadban együtt kezdtük a színészi pályánkat Kaposváron. Most is együtt hívtak fel, mindannyiuknak volt pár kedves szava hozzám, s Vidnyánszky Attila azt is elmondta, egyöntetű volt a szavazás, ami külön megható. Meg kell mondjam, így már nem is olyan borzasztó az a tény, hogy júliusban leszek 85 éves – viccelődött Lehoczky Zsuzsa, aki a Blikknek azt is elmesélte, hogy lassan másfél éve karanténban van.

– Én jóformán ki nem tettem a lábam az otthonomból, mert nem akartam elkapni ezt a fránya betegséget. De szerencsére van nekem egy csodálatos lányom, aki hozta tömött kosarakban az ételt, így nem is kellett – nevetett a színésznő.

Indirekt/Blikk