2021.09.23
Tekla, Líviusz
Kezdőlap Belföld Kóka János: "Megbuktam pártelnökként és frakcióvezetőként"

Kóka János: “Megbuktam pártelnökként és frakcióvezetőként”

Pártelnökként és frakcióvezetőként megbukott, de ha gazdasági miniszterként kell értékelnie magát, azt gondolja, voltak jelentős eredményei – tartott egyfajta önvizsgálatot a Blikk Volt egyszer egy politikus sorozatában Kóka János.

Az egykori miniszter egyszer kijelentette, hogy „a politikában nem lehetsz őszinte”. Ezt az állítását azóta is fenntartja, mint ahogy azt se gondolja alap nélkül valónak, hogy Tölgyessy Péter, az SZDSZ volt elnöke, később a Fidesz országgyűlési képviselője szerint „Kóka nagyokat mond, de keveset csinált”.

De nemcsak az ellentábor, hanem saját koalíciós társai, a szocialisták soraiban is volt jó néhány ellensége. Főként azok nem szívelték, akik valamilyen mutyizáshoz „előszobáztak nála”.

– Aki ilyen kéréssel jött, annak azonnal ajtót mutattam – emlékezik vissza miniszteri időszakának egyik nagy küzdelmére. – Az állhatatosabb szocik megpróbáltak átnyúlni a fejem felett, de erre, bár volt példa, ritkán adódott lehetőség, mert személyesen kértem a kormányfőt, hogy ne engedje a közelembe ezzel az igénnyel fellépő párttársait – idézte fel a rossz ízű emléket Kóka.

Szerinte miniszteri tevékenységét dicséri, hogy az idő alatt építették a legtöbb autópályát, bár egyes közgazdászok szerint jelentősen túlárazottan, de számára fontos elégtétel, hogy a jelenlegi kormány az általa bevezetett, hasonló befektetési konstrukcióban folytatta ezt a munkát.

A kormányváltás után Kóka visszavonult az üzleti életbe, de vállalkozói tevékenységé­ben nagyjából azt a kapcsolatrendszert ápolja, amelyben miniszterként is otthonosan mozgott és amelyben leglátványosabb sikereit érte el.

– Ezért is fordultam Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági miniszterhez, hogy az ország érdekében kamatoztathassuk ezt a networkot – mesélte Kóka, hozzátéve: a miniszter úr azóta kikéri elődje taná­csait, és így Kóka többnyire tagja azoknak a komoly üzleti delegációknak, amelyekben egészségügyi és informatikai beruházásokról tárgyalnak.

2008-ban a kormány legnépszerűtlenebb politikusa címével büszkélkedhetett, ez azt erősítette meg benne, hogy nem volt tehetséges ezen a területen.

– Ezt a hat évet inkább egy kitérőnek tartom. Megmérettem magam mindkét területen, de kiderült számomra, hogy nekem a jövő magyarországi egészségügye jelenti a legnagyobb kihívást – szögezte le Kóka, aki 2007-ben 14 napig végzett orvosként megbízott egészségügyi miniszter is volt Molnár Lajos és Hor­váth Ágnes között.

Indirekt/Blikk