KezdőlapBelföldKocsis Máté szót emelt a napelemesek védelmében

Kocsis Máté szót emelt a napelemesek védelmében

A Fidesz frakcióvezetője arra kéri Lantos Csaba energiaügyi minisztert, hogy a brüsszeli döntést felülírva a már megvalósult családi napelem-beruházásoknál ne vonjanak el szerzett jogokat, és a kormány döntsön az éves szaldóelszámolás visszaállításáról legalább azoknak a családoknál, amelyeket ez a korábbi szerződéseik alapján is megilletett.

Kocsis Máté a hivatalos Facebook-oldalán arról írt, hogy az energiaválság több mint egy éve kilőtte és rángatja az energiaárakat. A Fidesz parlamenti frakcióvezetője szerint ilyen körülmények között nincs helye annak, hogy az unió elvárásai nyomán rosszabb elszámolási feltételeket kapjanak azok a családok, akik az elmúlt években napelem felszerelésével igyekeztek csökkenteni a fogyasztásukat.

Ők havonta átlagosan mintegy 20 ezer forintot takarítanak meg az áramköltségeiken. Nem fair velük szemben, hogy menet közben változnak a szabályok, nem fair, hogy korábban szerzett jogaik sérülnek, hiszen a napelemek telepítésekor más megtérülési feltételekkel számoltak, a brüsszeli direktíva pedig ezeket utólag kívánja megváltoztatni – írta Kocsis Máté.

Hozzátette, „a Fidesz a magyar családok érdekeinek védelmére kapott felhatalmazást tavaly a választóktól, és ebbe bizony beletartozik a rezsivédelem is”.

Lantos Csaba energiaügyi miniszter rövid videóban jelentette be, a korábbi rendszereknél, amelyek szaldóelszámolást élvezhettek, a feltelepítéstől tíz évig változó szabályok mellett nem éves, hanem havi szaldóelszámolást alkalmaznak január 1-jétől. Aki jövőre új rendszert telepít, bruttó elszámolás alá kerül – ennek a részletei továbbra is ködösek, a végleges szabályozás szeptemberben érkezhet.