2021.02.28
Elemér
Kezdőlap Belföld Kis híján megölte a 15 éves miskolci kisfiút a koronavírus

Kis híján megölte a 15 éves miskolci kisfiút a koronavírus

Gergelyt hét napig otthon próbálták gyógyítani, hallucinációi voltak, mire rájöttek, nagy a baj. Napokig volt az intenzíven, majdnem meghalt.

– A két lány kapta el először, együk 23, testvére 19 éves.„Még a házipálinka szagát, ízét sem érezték. A náthánál is van ilyesmi, de nem volt bedugulva az orruk. A háziorvos azt kérte, maradjanak otthon, de tesztet nem kért. Nekik még hónapokkal később sem tökéletes az íz és szagérzékelésük – mesélte a szmo-nak anyjuk, Borbélyné Lauber Katalin. Őt elkerülte a vírus, férje azoban szintén átesett a betegségen. A következő fertőzött a 15 éves Gergely lett október vége felé. Neki enyhék voltak a tünetei, 3 nap alatt el is múltak. Egy hónappal később kezdődtek a gondok. A fiúnak először megduzzadt a nyaka, belázasodott. Mandulagyulladással kezelték, kapott antibiotikumot.

– Hányt és hasmenése volt, de mivel a lányom is így reagál erre a gyógyszerre, nem gondoltam, hogy más a baj. Harmadnapra a fiú tenyere már tele volt vörös kiütésekkel, és bevérzett a szeme. Felmerült, hogy még mindig koronavírusos lehet, ezért kapott egy másik antibiotikumot és Aspirint. A lázát azonban semmilyen lázcsillapítóval nem sikerült lehúzni. 40 fok csak egyszer volt, akkor hűtőfürdőt csináltam neki. Ilyet sem láttam még, nem csökkent, hanem emelkedett a láza. Kezdett kiszáradni. Azt mondta, hogy szürke foltokat lát és hallucinált. Úgy látta, apja ül az ágyon, homokból van, és azt mondja, szereti. Hét nap láz után hívtam az orvost, hogy valamit tenni kell. Mondta, hogy van védőfelszerelése, vigyük be a gyereket. Szirénázó mentő vitte el a fiamat a rendelőből. A szemei vérben álltak, a keringése összeomlott. Kérdeztem a doktornőt, hogy ugye nem fog meghalni a fiam? – emlékezett Gergely édesanyja.

Amikor az intenzív osztályra került, a család kezdett megnyugodni, úgy érezték, biztonságban van. A véreredmények alapján ott is felmerült, hogy esetleg koronavírus-fertőzött, így PCR tesztet is csináltak, az szintén negatív lett. Javulni azonban csak lassan javult. Iszonyatosan fájtak a lábai, a hasa, ödémás lett a keze, lába, arca. Több napon keresztül infúziót és oxigént kapott. Elképesztően alacsony volt a vérnyomása. Mindenféle orvos vizsgálta és kezelte. Végül egy sokadik kórházi teszt mégis igazolta a korábbi covid-fertőzést.

Hét nap után hagyhatta el az intenzív osztályt, de még egy hetet maradnia kellett a kórházban. Ide az édesanyjának be kellett költöznie, mert látogatni nem lehetett. A kezelés részeként kapott szteroid segített visszahízni Gergelynek. Végül Gergelynél is a Covid utáni, gyerekkori, több szervet érintő gyulladást diagnosztizáltak. A fiú két hónap után majdnem teljesen jól van, de a lábfeje még mindig ellilul, ha sokat van talpon. A szívét nemrég nézték, az rendben van, de márciusban újabb ellenőrzés lesz és immunológiai vizsgálatra is mennie kell még.