2023.12.09
Natália
Kezdőlap Belföld Kiadták a riasztást: viharokkal érkezik a hidegfront

Kiadták a riasztást: viharokkal érkezik a hidegfront

Hidegfronttal indult a vasárnap reggel, ám míg kora délutánra elhagyja hazánkat, a nap további részében újabb hullámban várhatók zivaratok. Mutatjuk, milyen időre számíthat a hét utolsó napján!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) elsőfokú, citromsárga riasztást adott ki felhőszakadások veszélye miatt. Az érintett területeken rövid idő alatt akár több mint huszonöt-harminc milliméter eső eshet. Mint írták, vasárnap észak felől hidegfront érkezett és érte el Nógrád megye térségét egy zivataros tömb, mely délkeleti irányba, az Alföld felé halad tovább.

A front kora délutánra elhagyja az országot, de mögötte északkelet felől (Borsod, Szabolcs, Heves) újabb hullámban várható zivatarok kialakulása, melyek délután, este az Alföld déli, délkeleti részére helyeződnek át. Ekkor délután heves zivatarok is kialakulhatnak, legnagyobb eséllyel az Északi-középhegység keleti részén, a Tisza-tó térségében, illetve a Tiszántúlon (Hajdú, Békés, Csongrád). A zivatarokat intenzív csapadék (ált. 10-30 milliméter), erős, viharos lökések 50-80 km/h-s szél, jégeső (többnyire <3 centiméter) kísérheti. Heves zivatarokban felhőszakadás (>30 milliméter), erősen viharos (>80 km/órás) széllökés, esetleg 3-5 centiméteres jég is előfordulhat. Kisebb számban a Dunántúlon is kialakulhatnak zivatarok. Nagy területen megélénkül az északi, északnyugati szél, de zivatarok környezetében erős, viharos széllökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 20 és 27 fok között valószínű. Késő estére 15, 22 fok közé hűl le a levegő.

Hétfőn késő estig még lehetnek erősen felhős területek, majd mindenütt csökken a felhőzet, és derült illetve fátyolfelhős idő várható. Késő estig egyre kevesebb helyen előfordulhat zápor, esetleg zivatar, később csapadék már nem valószínű. Az északi, északkeleti szél többfelé megélénkül, az esti és a reggeli órákban helyenként meg is erősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 12 és 17 fok között, a szélvédett és a hidegre érzékeny helyeken 12 fok alatt alakul.

Kedden derült vagy gyengén felhős idő lesz csapadék nélkül. A Dunától keletre helyenként megélénkül az északkeleti szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 10 és 15, a hidegre érzékeny, valamint szélcsendes helyeken 10 fok alatt valószínű. A csúcsérték 24 és 29 fok között alakul.

Szerdán szintén derült, napos idő lesz csapadék nélkül. Gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. A minimum-hőmérséklet 7 és 17, a maximum-hőmérséklet 25 és 30 fok között várható – írta az OMSZ honlapján.