KezdőlapBelföldJó hírt kaptak a napelemes családok a kormánytól

Jó hírt kaptak a napelemes családok a kormánytól

Fontos bejelentést tett a Facebookon Lantos Csaba energiaügyi miniszter. A politikus ma találkozott Juhász Edittel, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnökével. Íme, milyen döntés született a napelemekkel kapcsolatban.

Azok, akik szeptember 7. éjfélig jelezték, hogy az elosztóhálózati társaság felé háztartási napelem telepítési igényüket, és 2025. végéig a beruházás a végére ér, a telepítéstől számított tíz éven át az éves szaldó elszámolási rendszerben maradhatnak.

Fontos kiemelni, hogy a bejelentés szerint azok is az éves szaldó elszámolási rendszerben maradhatnak a feltelepítéstől számított egy évtizedig, akik már akár évekkel ezelőtt csatlakoztak a hálózathoz, vagy a 2022-es őszi nagy jelentkezési hullám nyomán még csak mostanában tudnak telepíteni a háztetőjükre.

„A jövő évtől is fenntartjuk tehát az éves elszámolást a már működő háztartási-méretű napelemes rendszerekre a telepítésüktől számított 10 éven át. Az éves szaldó előnyösebb, mert minden más megoldásnál több megtakarításhoz, alacsonyabb villanyszámlához segíti a családokat” – magyarázta Lantos Csaba.

A brüsszeli elvárás azonban az, hogy a jövőre nézve 2024. január elsejével a kormány változtassa meg elszámolási rendszert, és vezessék be a bruttó elszámolást. Akik a mai naptól jelentkeznek az elosztótársaságnál, ők már várhatóan a bruttó elszámolásba fognak kerülni.

„Úgy döntöttünk, hogy a kedvezőbb éves elszámolást alkalmazzuk a már üzemelők mellett azokra a háztartási erőművekre is, amelyek működtetői ez idáig jelezték fejlesztési igényüket. Utóbbiak esetében a Brüsszel által megszabott januári határidőhöz képest további 24 hónapot biztosít majd a hivatali rendeletmódosítás a beruházások befejezésére. Így a már előkészületben lévő fejlesztések is az éves szaldóban maradhatnak tíz éven át, ha a kivitelezésük legkésőbb 2025 végéig lezárul. A mostantól beérkező újabb igényekre alapozó beruházások pedig egységesen a bruttó elszámolásba kerülnek” – tette hozzá Lantos Csaba.

Mint megírtuk, Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője arra kérte Lantos Csaba energiaügyi minisztert, hogy – a brüsszeli döntést felülírva – a már megvalósult családi napelem-beruházásoknál ne vonjanak el szerzett jogokat, és a kormány döntsön az éves szaldóelszámolás visszaállításáról legalább azon családok esetében, amelyeket ez a korábbi szerződéseik alapján is megilletett.

A fennálló elszámolási rendszer megváltoztatására és a bruttó elszámolás bevezetésére egy 2024. január 1-jével életbe lépő brüsszeli előírás kötelezi a tagállamokat. A felek közös nevezőre jutottak abban, hogy a meglévő háztartási napelemes rendszereket működtetők körében a havi szaldónál kedvezőbb módon is végrehajtható a fokozatos átmenet az éves szaldó fenntartásával, ahogy azt a nagyobbik kormánypárti frakció is kezdeményezte.