KezdőlapBelföldJó hír: két évvel meghosszabbították az 5 százalékos lakásépítési ÁFA-t

Jó hír: két évvel meghosszabbították az 5 százalékos lakásépítési ÁFA-t

Vészterhes dolgokról számolt be Orbán Viktor pénteken reggel a Kossuth Rádióban. Az interjú fő témája a gazdaság és háború kapcsolata, azok az óriási nehézségek voltak, melyek előtt most az ország áll.

Azonban érdemes az egyik intézkedést kiemelni: Az elmúlt években az építőipart főként az építésekre bevezetett kedvezményes áfa pörgette. Ez az intézkedés lejár idén decemberben. Orbán Viktor azt mondta, észlelték, hogy a kedvezményes építési áfa kifutása miatt sokan felpörgették az építkezéseket. Emiatt megszületett az a döntés, ami jó hír az építőiparnak: újabb két évvel meghosszabbítják az építkezéseknél igénybe vehető kedvezményes áfa lehetőségét. Gyakorlatilag arról van szó, hogy az általános forgalmi adó 27 százalékos mértéke helyett újépítésű lakások értékesítésén csak 5 százalék áfa van. A szabály 2023. január 1-ig lett volna hatályos, ezt hosszabbította most meg két évvel a kormány.

Felállítottunk egy gazdasági növekedési kabinetet, melynek javaslatára a kormány máris hozott egy intézkedést. A lakásáfát, amit átmenetileg csökkentettünk le 5 százalékra, és ez kifutna ennek az évnek a végén, azt a döntést hoztuk, hogy ez nem ér véget, hanem december 31-től további két évvel meghosszabbítottuk. Azt tapasztaltuk, hogy az emberek kapkodni kezdtek, felgyorsította az építkezését, sorra nyújtották be az engedélykérelmeket. nem kell kapkodni, a kormány továbbra is biztosítja a kedvezményes lakásáfát, a kormány a sajnos lassuló lakásépítési piacot továbbra is megtámogatja az alacsony áfával – jelentette be Orbán Viktor.