2023.12.08
Mária
Kezdőlap Belföld Játékpisztollyal raboltak ki gyerekek fiatalokat a Gellért-hegyen

Játékpisztollyal raboltak ki gyerekek fiatalokat a Gellért-hegyen

A Budapesti I. és XII. Kerületi Ügyészség eredményesen emelt vádat három – az elkövetéskor 18, 17, illetve 14 éves – fiatallal szemben, akik 2021 őszén egy gellérthegyi játszótéren négy kiskorú fiút támadtak meg azért, hogy az értékeiket megszerezzék. A bíróság a 17 éves támadót elsőfokon végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte.

A Budapesti I. és XII. Kerületi Ügyészség Fiatalkorúak Büntetőügyeinek Részlege az elkövetőkkel szemben 4 rendbeli fegyveresen és csoportosan elkövetett rablás bűntette, illetve annak kísérlete miatt nyújtott be vádiratot a bíróságra.

A vádirat szerint a vádlottak 2021. szeptember 19-én elhatározták, hogy erőszakos úton szereznek pénzt, amelynek érdekében magukhoz vettek egy – valódi fegyvernek látszó – játékpisztolyt. Az esti órákban a XI. kerületbe, egy gellérthegyi játszótérhez mentek, ahol – az arcukat maszkokkal, sapkával és napszemüveggel eltakarva – megszólítottak négy, kiskorú fiút. Megkérdezték a sértetteket, van-e valami problémájuk, utána azt, hogy van-e cigarettájuk, majd – a menekülési útjukat elzárva – körbeállták őket. Ezután a 17 éves vádlott elővette a játékpisztolyt, amelyet jól látható módon csőre töltött, majd felszólította a sértetteket, hogy álljanak sorba és pakolják ki az értékeiket.

A vádlottak fellépése és a valódinak tűnő fegyverrel való fenyegetés a kiskorú sértettekre bénítólag hatott. A négy fiú ennek hatására mobiltelefonokat és fülhallgatókat adott át a támadóknak. A vádlottak csak az egyik sértett – mintegy 100 ezer forintos – mobiltelefonját tartották értékesnek, ezért azt eltették, a többi értéket pedig visszaadták. Ezt követően a 17 éves támadó a telefon kódját követelte, majd a kezében lévő pisztolyt a sértett homlokához tette, megfenyegetve őt azzal, ha feljelentést tesznek a rendőrségen, nagyon megbánják.

Videón a döbbenetes eset:

A Budai Központi Kerületi Bíróság, mint fiatalkorúak bírósága, a lefolytatott tárgyalás eredményeként a három támadót bűnösnek mondta ki, és a 17 éves – korábban már büntetett – vádlottat 2 év, fiatalkorúak fogházában végrehajtandó szabadságvesztésre, 18 éves társát szintén 2 év, végrehajtásában azonban 5 évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, míg az elkövetéskor még csak 14 éves társukat próbára bocsátotta. Az ítélet nem jogerős, a vádhatóság mindhárom vádlott terhére súlyosításért fellebbezett – számolt be az ügyészség.