2023.06.08
Medárd
Kezdőlap Belföld Ilyen időjárásra kell ma számítani

Ilyen időjárásra kell ma számítani

Meleg-nedves szállítószalag alakítja időjárásunkat a hétvégén, szombaton még inkább csak nyugaton, vasárnap már keletebbre is kialakulhatnak záporok, zivatarok.

Sok napsütés várható a fátyol- és gomolyfelhők mellett. Zápor, zivatar délutántól nagyobb eséllyel a Nyugat-Dunántúlon, kis eséllyel a Dunántúl keleti felén és a középső megyékben alakulhat ki. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, csak zivatarok környezetében fordulhatnak elő erős vagy viharos széllökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 29 és 36 fok között alakul, az Alföldön lesz a legmelegebb.

Szombaton késő délutántól nagyobb eséllyel a Dunántúl nyugati felén, nagyon kis eséllyel a Dunántúl keleti felén és a Duna vonalában fordulhatnak elő zivatarok. Az erősebb cellákat (amelyek főként a Nyugat-Dunántúlon lehetnek) intenzív csapadék (>10-30 mm), viharos széllökés (60-80 km/h) és jégeső (ált. 1-2 cm átmérő) kísérheti. Éjszakára várhatóan csökken a zivatarok száma, de a Dunántúlon néhol továbbra is megjelenhet egy-egy gyengébb cella.

Késő estére általában 18 és 23 fok közé hűl le a levegő.

Este a Dunántúlon több, keleten kevesebb lesz a fátyol- és gomolyfelhő. Zápor, zivatar helyenként a nyugati országrészben fordulhat elő. A légmozgás többnyire gyenge vagy mérsékelt marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12 és 21 fok között várható, az északkeleti hidegre érzékeny lesz leghidegebb az idő.

Fronthatással nem kell számolni az arra érzékenyeknek – osztotta meg az OMSZ.