2024.02.23
Alfréd
Kezdőlap Belföld Időjárás: viharos széllökés, jégeső, illetve intenzív csapadékhullás jön

Időjárás: viharos széllökés, jégeső, illetve intenzív csapadékhullás jön

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök éjfélig figyelmeztető előrejelzést adott ki zivatarok, akár heves zivatarok miatt.

Napközben elszórtan lehet számítani zivatarok kialakulására. Valamivel nagyobb eséllyel a Tiszántúl határ menti területein, az Alföld déli, délkeleti részén, illetve a nyugati, délnyugati tájakon heves zivatarok, szupercellák is megjelenhetnek akár óránként 90 kilométert meghaladó széllökések, illetve nagy méretű (akár két centiméteres) jég kíséretében, esetleg intenzív csapadék is társulhat hozzájuk.

Az esti óráktól előbb az ország északnyugati, északi felén növekedhet a zivatarok száma, majd az éjszaka folyamán az Alföldön pattanhatnak ki újabb zivatargócok, amelyek kelet felé haladva akár rendszerbe is szerveződhetnek. Csütörtökön napközben az északkeleti harmadra koncentrálódik a zivatartevékenység, de ott továbbra is ismétlődő jelleggel lehet számítani rájuk. Emellett a nyugati, délnyugati határvidéken is előfordulhat dörgés, villámlás. Az erősebb zivatarcellákhoz továbbra is társulhat viharos (óránként 60-70 kilométeres) széllökés, jégeső, illetve intenzív csapadékhullás – írta az Index.

Hőség miatt is riasztás van érvényben, a napi középhőmérséklet ma még az ország nagyobb részén 25-27 fok körül várható, de az ország északnyugati felére már megérkezett a kevésbé meleg légtömeg. Csütörtökön már csak a délkeleti, keleti tájakon haladhatja meg a 25 fokot a középhőmérséklet.