2021.05.07
Gizella
Kezdőlap Belföld Ajjaj: vádat emeltek a magyar Európai Parlament-i képviselő ellen

Ajjaj: vádat emeltek a magyar Európai Parlament-i képviselő ellen

A Központi Nyomozó Főügyészség bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt nyújtott be vádiratot a volt képviselő és hét társa ellen a Fővárosi Törvényszéken.

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) ajánlása alapján indult nyomozás – a 2009 és 2014 között – az Európai Parlament volt képviselője ellen, aki 2012 júliusában történő kiválásáig a Jobbik Magyarországért Mozgalom tagjaként politizált, majd függetlenként töltötte tovább a mandátumát.

A 2009-2012-es időszakban a Jobbiknak 3 képviselője volt tagja az Európai Parlamentnek. A közlemény ugyan nem ír nevet, de a közölt adatokból kiderül, hogy arról a képviselőről van szó, aki a ciklus közepén kilépett a pártból. Egyetlen ilyen képviselő volt: Szegedi Csanád.

A vádirat szerint a volt képviselő 2009 és 2014 között a mandátuma gyakorlása során utazási költségtérítés jogosulatlan megszerzésével, parlamenti asszisztenseivel – részben fiktív – foglalkoztatási jogviszony létesítésével, a Brüsszelben fogadott látogatócsoportok – több esetben valótlan – költségei után járó támogatással összefüggésben, és kiadványok gyártására kötött – tényleges teljesítés nélküli vagy túlárazott – szolgáltatói szerződések révén, a támogatási összegek jelentős részének eltulajdonítása érdekében járt el.

A volt képviselő részben önállóan, részben az akkreditált parlamenti asszisztenseivel – és az érintett gazdasági társaságok ügyvezetőinek segítségével – az Európai Parlament illetékes szerveit tévedésbe ejtette, amellyel több, mint 155 millió forint vagyoni hátrányt okozott az Európai Parlament költségvetésének.

A volt képviselő tagadja a bűncselekmények elkövetését, míg egyik társa részben beismerő vallomást tett.

A vádlottak által elkövetett legsúlyosabb bűncselekmény büntetési tétele öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés, a volt képviselő esetében a bűncselekmények halmazata folytán a büntetés kiszabásakor irányadó középmérték tíz év.

Indirekt/Blikk