2022.12.03
Ferenc, Olívia
Kezdőlap Belföld Hoppá: magyar miniszter utazott Kijevbe - a háború kitörése óta először

Hoppá: magyar miniszter utazott Kijevbe – a háború kitörése óta először

Pár nappal a háború kitörése után ugyan Szijjártó Péter járt már Ukrajnában, de a külügyminiszter csak a határ túloldaláig, Csap településig jutott.

Nagy István lehet az első magyar miniszter, aki a háború kitörése óta Kijevbe látogat. Az agrárminisztérium vezetője a Facebook-oldalán tudatta, hogy csütörtök hajnalban elindult a háború sújtotta szomszédos országba, hogy a gabonaszállítmányokról tárgyaljon.

Indulás Ukrajnába, mert a világnak szüksége van a gabonára – írta az agrárminiszter.

Pár nappal a háború kitörése után ugyan Szijjártó Péter járt már Ukrajnában, de a külügyminiszter csak a határ túloldaláig, Csap településig jutott, ahol Kárpátalja kormányzójával egyeztetett.

Mint ismert, a török védelmi miniszter szerdán közölte, hogy sikerült megállapodásra jutni az orosz, ukrán, török és ENSZ-tisztségviselők részvételével zajló megbeszéléseken koordinációs központ létrehozásáról, szavatolva ezzel az ukrán gabonaexport fekete-tengeri újraindításához szükséges biztonságos útvonalakat. Hulusi Akar szerint az egyezséget a felek jövő héten esedékes találkozóján fogják várhatóan aláírni. A tárcavezető közölte azt is, hogy sikerült megállapodni a gabonaszállítmányok közös ellenőrzésében is a kikötőkben.

Június végén Volodimir Zelenszkij felhívta Orbán Viktort, akit meghívott Ukrajnába. A magyar miniszterelnök azonban egyelőre nem fogadta el a meghívást. Nagy előtt pedig a napokban Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka tett teljes titokban látogatást Ukrajnába.