2024.02.26
Géza
Kezdőlap Belföld Hoppá: gyűlöletbeszédnek minősítették Orbán Viktor tusványosi beszédét a románok

Hoppá: gyűlöletbeszédnek minősítették Orbán Viktor tusványosi beszédét a románok

Gyűlöletbeszédnek minősítette és elítélte Orbán Viktor miniszterelnök tusványosi kijelentését a romániai Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD).

Ugyanakkor a magyar kormányfő nem vonható felelősségre, mert diplomáciai mentességet élvez Romániában – szögezte le tanács közleménye. A romániai testület szerdán nyilvánosan is elítélte és gyűlöletbeszédnek minősítette Orbán Viktor július 23-i tusnádfürdői kijelentéseit – számolt be az Agerpres román hírügynökség. A testület értékelése szerint „a kormányfő etnikai és nyelvi alapon lealacsonyító és megalázó szavai ellenséges légkört teremtettek bizonyos embercsoportok számára”. A tanács 5 támogató, 3 ellenző, 1 tartózkodó szavazattal döntött az elfogadás mellett.

A kormányfő jogi felelősségre vonása azért nem lehetséges, mert Magyarország miniszterelnökeként Románia területén diplomáciai mentességet élvez – jelezte ugyanakkor a CNCD, amely emlékeztetett arra is, hogy a diplomáciai mentesség nem törli az érintett személy származási országának jogrendszere szerinti esetleges polgári, büntetőjogi vagy közigazgatási felelősségét.

A közleményben kiemelik, hogy a testület indokoltnak tartja tájékoztatni a határozatáról Magyarország illetékes hatóságait, hogy elemezhessék Orbán Viktor kifogásolt cselekedeteit, és meghozhassák a megfelelő intézkedéseket.

Mint ismert, Orbán Viktor miniszterelnök tusványosi előadáson elhangzott kijelentései miatt Alexandru Muraru képviselő, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Iaşi megyei szervezetének elnöke fordult az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz augusztusban. Muraru beadványában idézi Orbán Viktor Tusványoson elhangzott kijelentését, miszerint a “Kárpát-medencében élő népek nem kevert fajúak, hanem a saját európai otthonukban élő népeknek a keverékei.”