2023.09.29
Mihály
Kezdőlap Belföld Hoppá: ez történt, miután berendeltük a német nagykövetség ügyvivőjét

Hoppá: ez történt, miután berendeltük a német nagykövetség ügyvivőjét

A berendelt német diplomata világosan megmondta Magyar Leventének, hogy a magyar kormány ez ügyben tett nyilatkozatai számukra érthetetlenek.

Rövid idő alatt egészen bizarr méretűre duzzadt Petry Zsolt volt válogatott magyar labdarúgó esete, akit német első osztályú Hertha BSC egy Magyar Nemzetnek adott nyilatkozat miatt elbocsátott kapusedzői állásából. Csütörtökön például a Külgazdasági- és Külügyminisztérium államtitkára, Magyar Levente az ügy miatt a hivatalába „kérette” a német nagykövetség ügyvivőjét, ami a diplomácia világában nem a legbarátibb gesztusok közé tartozik.

A tárca által kiadott közlemény szerint Magyar kifejezte a kormány megütközését afelett, hogy „Németországban egzisztenciális retorzió érhet bárkit is nézetei törvényes keretek között történő közlése miatt”.

– Németországnak, ahogyan Magyarországnak, közvetlen történelmi tapasztalatai vannak a legteljesebb véleményterrorról, így a szólásszabadság alapjoga feletti őrködés közös erkölcsi kötelességünk. Bármely világnézeti alapon is történjék, a szabad véleménynyilvánítás korlátozása a magyarok számára elfogadhatatlan, mert egy olyan rendszert idéz, amely elleni küzdelmükben honfitársaink ezrei adták életüket – summázta a német ügyvivőnek elmondottakat a magyar külügy.

A Blikk megkereste a német nagykövetséget a kényszerű találkozó kapcsán. A lapunkhoz eljuttatott válaszból az tűnik ki, hogy amennyiben a német fél meggyőzése volt Magyar Levente célja, az államtitkár nem járt sikerrel.

– Meg tudjuk erősíteni, hogy ügyvivőnket a tegnapi napon bekérették a magyar külügyminisztériumba. A magyar kormánynak azon megnyilatkozásai, amelyek Petry Zsoltnak a Hertha BSC-től történő elbocsátásával kapcsolatosak, számunkra érthetetlenek. Ezt ügyvivőnk is világossá tette a magyar kormány számára a találkozó során. A nemzetiszocializmusra történő utalást a leghatározottabban visszautasítjuk – reagált a budapesti német diplomáciai képviselet.

Mint megírtuk, az immár nemzetközi bonyodalmakat is okozó ügy Gulácsi Péter, a német RB Leipzig kapusának február 23-i Facebook-bejegyzésével kezdődött. Ebben a sportember kiállt a szivárványcsaládokat támogató „A család az család” mozgalom mellett.

– Minden embernek joga van az egyenlőséghez. Ugyanúgy, ahogy minden gyereknek joga van boldog családban felnőni, alkossa azt a családot bármennyi, bármilyen nemű, bármilyen színű, bármilyen vallású ember – írta Gulácsi. A magyar kapus bejegyzése itthon hatalmas vihart kavart, még akkor is, ha a posztjára 50 ezer támogató emoji mellett csupán 5 ezer dühös reakció érkezett.

Hrutka János volt válogatott labdarúgót a Spíler TV elbocsátotta szakkomentátori pozíciójából, miután nyilvánosan kiállt Gulácsi Péter mellett. Szintén eltűnt a képernyőről Lukács Viktor, az M4 csatorna Junior Prima-díjas sportriportere, miután lájkolta Gulácsi bejegyzését.

Április ötödikén a Magyar Nemzetben jelent meg egy hosszú interjú Petry Zsolttal, akit a beszélgetés végén a Gulácsi-ügyről és a bevándorlás ügyéről is megkérdeztek. Utóbbiról a Hertha BSC kapusedzője azt mondta:

– Nem is értem, hogy Európa hogyan képes morálisan ilyen mélyre süllyedni, mint ahol most van. A bevándorlás-politika nálam az erkölcsi leépülés megnyilvánulása… Európa keresztény földrész, én nem szívesen nézem végig azt az erkölcsi leépülést, ami végigsöpör a kontinensen – fogalmazott.

Petry Zsoltot ezután klubja, a Hertha BSC elbocsátotta, mert mint írták, a klub csatlakozott a „sokszínűségi chartához”, melyet maga Petry is elfogadott, mikor aláírta a szerződését a klubbal.

„Petry Zsolt munkáját mindig elismertük a klubnál. Mindig azt tapasztaltuk vele kapcsolatban, hogy nyitott, toleráns és segítőkész személyiség, akire sosem volt jellemző a homofóbia és az idegengyűlölet. Azzal együtt, hogy tisztában vagyunk azzal, hogy Zsolt szerint a szöveg egyeztetése során általa fontosnak tartott gondolatok maradtak ki a vele készült interjúból, úgy éreztük, hogy az állításai nem egyeznek azzal az értékrenddel, amit a Hertha képvisel. Köszönjük Petry Zsolt munkáját, és sok sikert kívánunk neki a jövőben” – áll a közleményben.

A magyar ex-kapus így reagált a történtekre:

– Szeretném hangsúlyozni, hogy nem vagyok homofób, sem idegengyűlölő. Nagyon sajnálom a bevándorlás-politikával kapcsolatos nyilatkozatomat, és elnézést kérek mindenkitől, akit ezzel megbántottam. Nagyon szerettem a Herthánál dolgozni, elfogadom a döntést. Sok sikert kívánok a klubnak a jövőben.

Indirekt/Blikk