2023.09.29
Mihály
Kezdőlap Belföld Hoppá: előkerült az egy hete Orgoványban eltűnt német nyugdíjas

Hoppá: előkerült az egy hete Orgoványban eltűnt német nyugdíjas

Egy hét elteltével már újra otthon vacsorázott az a Magyarországon élő német nyugdíjas, akit november utolsó napjaiban a családtagok, ismerősök mellett rendőrök, polgárőrök kerestek a kiskunsági tanyavilágban.

Az évek óta Orgoványban élő 69 éves férfi eltűnt egy ködös délután, a rendőrök nyomozó kutyája egy buszmegállóig tudta követni B. Z. útvonalát. Az eredménytelen keresés után aztán egyszer csak lekerült a rendőrség körözési listájáról az eltűnés miatt keresett férfi, a Blikk információi szerint hazasétált, mintha mi sem történt volna.

Összeveszett feleségével a Kecskemét környéki kis teleülésen élő német férfi november 29-én ebéd közben. B.Z. annyira felmérgesítette magát, hogy úgy gondolta, nekivág a világnak. Párja este jelentette az eltűnést a rendőrségen, külön nyomozó csoport kereste a férfi nyomait, szagazonosító kutyákat is bevetetettek. Orgovány polgárőrei is részt vettek a keresésben, de nem jártak sikerrel.

– Aggódtunk az évek óta a falunkban élő férfi biztonságáért, a kiskun végeken ilyenkor már mínuszok vannak, nehéz a szabad ég alatt tölteni az éjszakát egy fiatal szervezetnek is, nem egy majd’ 70 éves beteg embernek – emlékezett vissza a Blikknek Ártok Zsolt, az orgoványi polgárőrök parancsnoka. – Megnyugodtunk, amikor pár nap múlva hallottuk,épségben hazatért.

A férfi a rendőröknek azt mondta, egy családi vita után döntött úgy, míg lecsillapodnak otthon a kedélyek, nem megy haza. Nem gondolta volna, hogy ezzel ekkora bajt csinál, hogy több tucatnyian keresik majd. Azt csak a feleségének árulta el, hol volt az alatt az öt nap alatt, míg fő helyen szerepelt a rendőrség eltűnt embereket kereső listáján.

Végh József kriminálpszichológus szerint a párkapcsolatban, házasságban élő felnőtt korúak eltűnési esetei mögött mindig egy családi konfliktus áll, ami elől így menekül az otthonát elhagyó fél. Gyakran ez csak figyelmeztetés a másik felé, viszont az sem ritka – főleg nők esetében – hogy családon belüli erőszak elől tűnnek el. Emiatt a rendőrségnek az eltűnt ember előkerülése után is meg kell vizsgálni, mi állt a háttérben, megelőzve egy estleges súlyosabb jogsértést.