KezdőlapBelföldHolnap helyezik örök nyugalomra Gábor Zsazsát Budapesten

Holnap helyezik örök nyugalomra Gábor Zsazsát Budapesten

Hosszú idő után megvalósul Gábor Zsazsa végakarata, kedden helyezik örök nyugalomra hamvait a Nemzeti Sírkertben.

A magyar születésű, ám Hollywoodban sztárrá váló díva özvegye, Frederic von Anhalt már hazánkban van, és néhai felesége kedves tárgyait is elhozta. A herceg több mint egy éve kezdte a szertartást intézni, ám a járvány miatt eddig nem valósulhatott meg az öt éve elhunyt díva utolsó kívánsága.

– Zsazsa végre hazatérhet. A Nemzeti Sírkertben kedvesen reagáltak a kérésére, hiszen mindenképp szülőhazájában, Magyarországon szeretett volna nyugodni. Már Budapesten vagyok, és magammal hoztam a hamvait – kezdte a Blikknek Frederic von Anhalt herceg, aki nemcsak néhai felesége földi maradványait hozta magával, de minden olyan emléket is, amit Zsazsa halála után is megőrzött. – Minden emlék, ami vele kapcsolatos, a magyarokat illeti. A 2002-es balesete után szívinfarktust kapott, és még nehezebben mozgott. Ám mindenképpen Magyarországra akart utazni, hogy ott kezeltesse magát. Azt mondta, csak otthon lenne igazán jó kezekben.

Férje el is kezdte szervezni az utazást, de lejárt a színésznő útlevele, így újat kellett igényelni.

– Akkor már nem tudta használni a jobb kezét, és hiá­ba mondták a hivatalnokok, hogy elég egy x az aláírás helyére, addig ügyeskedett, míg bal kézzel aláírta az útlevelét. Ezt is magammal hoztam, valamint a fotóit, emlékeit, amelyeket múzeumoknak, filmintézeteknek adományozok majd. Sokan vádoltak meg a 34 évig tartó házasságunk alatt, és Zsazsa halála után is, hogy nyerészkedni akarok rajta, de ez nem igaz. Ezeket az emléktárgyakat nem árulni vagy elárverezni akarom, csak átadni Magyarországon annak, aki a legnagyobb becsben tartja majd – fejtette ki az özvegy, aki azt is elárulta, elhunyt felesége néhány kedvenc tárgyát is a sírba helyezi majd. A gyászolókhoz különleges kéréssel fordult.

– 99 évesen már megváltás a halál, Zsazsa pedig sosem volt az a siránkozós típus. Emlékszem, többször mondta, a temetéseken sokan csak szerepelni akarnak, ez pedig sosem volt az ínyére. Így én is azt kérem a gyászolóktól, ne feketében jöjjenek, ünnepeljük őt úgy, ahogyan élt. A kedvenc virága a sárga és a rózsaszín rózsa volt, aki szeretne, ilyen virágot hozzon – tette hozzá az özvegy. – A párom rengeteget beszélt az otthonáról, így nekem is olyan, mintha egy kicsit magyar lennék. Rengetegen kérdezgetnek róla, és ami a legmeglepőbb, hogy a fiatalok akarják igazán életben tartani az emlékét. Ez nem is csoda, hisz amit ő elért, az példa lehet minden ifjú számára.

Indirekt/Blikk