2022.08.08
László
Kezdőlap Belföld Hol késik a tavasz: még ma is havazás várható

Hol késik a tavasz: még ma is havazás várható

Hiába a tavasz, a hét elején télies időre számíthatunk, hózáporok is lehetnek.

Hétfőn a vastagabb, összefüggő felhősáv dél felé húzódik, napközben viszont az ország nagy részén erőteljes gomolyfelhő-képződésre számíthatunk, majd késő délután egyre többfelé csökken a felhőzet. Helyenként kialakulhat hózápor, néhol havas eső zápor, legnagyobb eséllyel egy középső összeáramlási zóna mentén. Az északi, északkeleti szél megélénkül, több helyen megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 2-7 fok között alakul. Késő estére +2 és -3 fok közé csökken a hőmérséklet.

Budapesten a rövidebb napos időszakok mellett erőteljes gomolyfelhő-képződésre számíthatunk, a térségben néhol előfordulhat hózápor is, de számottevő csapadék nem várható. Napközben helyenként megélénkül az északi, északkeleti szél. A hőmérséklet délután 4-5, késő este 0 fok körül valószínű.

Kedd hajnalra szinte mindenütt csökken a felhőzet, reggelre a középső összeáramlási vonal mentén is megszűnnek a hózáporok. Az északi szél mérséklődik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -6 és -1 fok között várható, de a fagyzugokban -10 fok is lehet. Napközben a gomolyfelhő-képződés mellett általában többórás napsütés várható. Néhol hózápor, zápor előfordulhat. Az élénk északi, északkeleti szél a Nyugat-Dunántúlon és a Zemplén környékén megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -6 és -1 fok között alakul, de néhol ennél hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 4-9 fok között várható.