KezdőlapBelföldHogy mi? A Balaton-parti faluban betiltottak minden építkezést

Hogy mi? A Balaton-parti faluban betiltottak minden építkezést

Hétfőtől az alig 600 lakosú, Alsóörshöz közeli Paloznak teljes területén tilos telket alakítani, új építményt létesíteni, meglévő építményt átalakítani, bővíteni, elbontani.

A rendeletet Czeglédy Ákos polgármester hozta. Azt mondja, az egyre súlyosabb építési láz miatt régóta készültek a drasztikus lépésre. Most lett meg a jogi háttere annak, hogy a település bel- és külterületére egyaránt érvényes „változtatási tilalmat” elrendeljék.

– Úgy látjuk, hogy boldog-boldogtalan épít, mert pillanatnyilag jó ötletnek tűnik neki, meg befektetésnek sem rossz. Közben nem gondolja végig, hogy valóban kell-e neki ez a ház, ki tudja-e használni, és hosszú távon mit okoz a községnek azzal, hogy üresen áll az épület. Mi nagyon szívesen fogadunk mindenkit, de azt szeretnénk, hogy Paloznakon azok építkezzenek, akik itt akarnak letelepedni, lakni. Megértjük azt is, ha valaki nem tud állandóra ideköltözni, de akkor nyaralót is csak akkor építsen, ha minden szabad hétvégéjét Paloznakon szeretné eltölteni – panaszolta a balatontipp-nek a polgármester. – Azért is le kell csillapítanunk az építkezési lázat, mert a közművek nem tudnak kiszolgálni ekkora igényeket. Nyáron és ősszel két hetes rendszerességgel voltak csőtörések az ivóvíz vezetéknél. De ugyanígy gond van a szennyvízhálózattal is, ami 25 évvel ezelőtt feleennyi állandó lakosra épült ki, a nyaralókról nem is beszélve.