KezdőlapBelföldHofi Géza özvegye nem akarja, hogy szobrot állítsanak férje emlékének

Hofi Géza özvegye nem akarja, hogy szobrot állítsanak férje emlékének

A VI. kerületi Anker közben kap emléktáblát a valaha volt talán legismertebb magyar humorista, Hofi Géza, aki július 2-én töltené be a 85. életévét.

A helyszín azért is fontos, mivel Hofi egészen a haláláig itt élt. Az emléktábla elkészítésére kiírt pályázatot Megyeri János szobrászművész nyerte – írja a Metropol.

A humorista özvegye, Hofi Ildikó nagy örömnek és megtiszteltetésnek érzi, hogy a kerület is kiveszi a részét egykori férje emlékének ápolásából. Elárulta, sokan azt hiszik, Budapesten van már egy Hofi-szobor, ez azonban nem igaz.

A hatodik kerületben, a Mikroszkóp színpad előtt a Művészetek szobra áll, amihez Hofi Géza arcképét használták föl. Ez azért van, mert a szobrász, Stremeny Géza imádta a humoristát, ám ez nem egy neki szánt szobor, hanem az összes művészeti ágat foglalja magába.

A szoborállítás ötletét az özvegy nem támogatta: „Nagyon megtisztelő, hogy Szilágyi Erika képviselő szobrot akart állítani Gézának, de a férjem annyira szerény ember volt, hogy lebeszéltem a képviselőt arról, hogy szoborban gondolkozzon ebben az apró utcában, viszont egy emléktáblát a ház megérdemel. Végül nemcsak az önkormányzati képviselő-testület szavazta meg egyöntetűen az emléktábla felállítását, hanem a ház lakói is egyetértettek vele” – árulta el Hofi Ildikó.

Indirekt/metropol.hu