2023.05.28
Emil, Csanád
Kezdőlap Belföld Hihetetlen: egész nyárra lezárják az M0-ás nemrég felújított hídját

Hihetetlen: egész nyárra lezárják az M0-ás nemrég felújított hídját

Évekig csinálták, mégsem lett jó, most szerdától megint lezárják az M0-ás egyik hídját a forgalom elől. Újabb gigadugókra kell számítani a nyár végéig az arra utazóknak.

Jövő szerdától augusztus végéig teljes szélességében lezárják az M0 autóút Deák Ferenc (Hárosi) Duna-hídjának az M1-es autópálya felé vezető hídját felújítás miatt – közölte a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF). Ezt a hidat évekig csinálták, de mint kiderült, rosszul. A Budapest déli körgyűrűjének részét képező átkelőt tavaly tavasszal adták át, majd többször kiegészítő munkákat kellett rajta végezni.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint az M5-ös autópálya felé vezető hídon a terelés kiépítését már szombaton megkezdik; ott június közepétől augusztus végéig mindkét irányban két sávon haladhat majd a forgalom. Június 16-án reggel lezárják a Deák Ferenc híd M1-es autópálya felé vezető északi hídját, és forgalombiztonsági okokból a halásztelki csomópont északi oldali felhajtóágát is. A szakemberek új hídsarukat építenek be, de elsőként meg kell erősíteni a régi acél hídszerkezetet a saruk környezetében, ehhez acélbordákat hegesztenek be a hídtest belső részein.

A munkálatok idejére a hidat mindenképpen le kell zárni, a szerkezetet ugyanis hidraulikus sajtókkal megemelik, és ideiglenes támaszokra helyezik. A híd szerkezetét megerősítő munkák befejezését követően kerülhetnek helyükre az új fazéksaruk. A NIF szerint az egyedi szerkezetek gyártása megkezdődött, elkészítésük több hetet vesz igénybe. Az első saruk augusztusban érkeznek meg. Közöték azt is, hogy szeptember 1-jétől a forgalomterelés megszűnik – legalábbis a tervek szerint –, de decemberig hétvégente az északi pálya hídján rövid ideig, legfeljebb egy-két óráig tartó forgalomkorlátozásra kell számítani.