KezdőlapBelföldHidegfront rondít bele a szép időbe

Hidegfront rondít bele a szép időbe

Vége a nyugodt napoknak! Épp hétvégére érkezik meg a hidegfront!

Ma a reggeli ködfoltok feloszlanak, de északnyugat felől hidegfront érkezik, így a kezdeti fátyolfelhős, napos időt követően növekszik, vastagszik a felhőzet, a nap folyamán átmenetileg beborul az ég. Este északnyugat felől már csökken is a felhőtakaró. A nap második felében elszórtan lehet gyenge, szemerkélő eső. A Dunántúlon helyenként megélénkül az északnyugatira forduló szél, másutt gyenge, mérsékelt lesz a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 16 fok között várható.

A fronthatásokra érzékenyen reagálok számára kedvezőtlenül alakul a humánmeteorológiai-orvosmeteorológiai helyzet a mai napon. Az északnyugat felől megérkező hidegfront délkeleti irányba haladva fokozatosan fejti ki a hatását. Sokan megtapasztalják, hogy mennyire nehéz elviselni az időjárás-érzékenység következményeit, a sok megmagyarázhatatlan eredetű panaszokat.

Akik viszont kevésbé a fronthoz kötődően reagálnak a légköri hatásokra, kedvező meteogyógyászati hatásokra is számíthatnak. A csapadék és főleg a légmozgás javítja a légszennyezettségi helyzetet, és csökkentheti a pollen-koncentrációt. Ez különösen a légzőszervi problémákkal élők és az éger, ciprus, mogyoró allergiások számára jó hír. Természetesen ők is tapasztalhatják a frontot kísérő gyakori tüneteket, mint a fejfájás, keringési panaszok, görcsös fájdalmak fokozódása.

Több dolog is rontja hétvégére a közlekedési feltételeket. A helyenként előforduló csapadék miatt síkossá válik az útfelület, helyenként a reggeli köd is zavaró, és sok helyen erős reggeli fagyokra számíthatunk. Az érkező hidegfront hatására sokan válnak figyelmetlenebbekké, ingerlékenyebbekké, esetenként agresszívabbá.

Aztán vasárnap a frontfelhőzet és annak széteső csapadéksávja délkelet felé elhagyja hazánkat, ám mögötte is maradnak felhős tájak, nagyobb területen a Nyugat-Dunántúlon és a keleti harmadban. Az ország ez utóbbi részén néhol még előfordulhat gyenge eső, záporeső. A szélcsendes helyeken pára, köd képződhet. Az északi, északnyugati szél helyenként – hajnalban főleg az északkeleti megyékben – megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0 és +5 fok között alakul, az Északi-középhegység szélcsendes helyein ennél hidegebb, a felhősebb Nyugat-Dunántúlon enyhébb lehet az idő.