KezdőlapBelföldHiába könyörögtek neki a barátai, hogy ne menjen emberek közé – ma...

Hiába könyörögtek neki a barátai, hogy ne menjen emberek közé – ma lenne 70 éves Balázs Fecó

Ma lenne hetvenesztendős a legendás zenész, aki a koronavírus áldozata lett.

Ha normális világban élnénk, talán most épp élete koncertjére készülne Balázs Fecó. Ám itt van körülöttünk ez az átkozott járvány, amely a Korál legendáját is legyőzte tavaly novemberben. A közönségkedvenc énekes ma ünnepelné a hetvenedik születésnapját, de már nincs, aki elfújja a gyertyákat a tortán, s hiába tapsolnánk, énekelnénk, kiabálnánk, már nem tér vissza a színpadra.

Pótolhatatlan veszteség, hatalmas űr. Ez maradt utána, no, meg számtalan sláger, rengeteg olyan dal, amely talán újabb hetven esztendő múltán is hat a lélekre és tovább él. Balázs Fecó tragédiáját azóta sem könnyű feldolgozni, s ezt pontosan jelzi, hogy a barátai sem ocsúdnak.

„Nem tudok múlt időben beszélni róla. Ahogy olykor ülök a Retró Rádió mikrofonja mögött és becsukom a szemem, látom őt, ahogy ott ül velem szemben. Nevet, jókedvű, a jövőre készül. Aztán hallom, ahogy énekel ott a stúdióban élőben. Van egy zsinór a stúdióban, amelyet néhány hónapja még ő használt egy rögtönzött előadáshoz, és én azt ott hagyom most már mindig. Mintha Fecó is velem, mellettem lenne. Nem töröltem ki a telefonszámát, egyszerűen nem vagyok hajlandó elfogadni, hogy nincs többé” – mondta a jóbarát, Várkonyi Attila, azaz DJ Dominique.

A zenei harcostárs, a Skorpió frontembere, Frenreisz Károly elárulta, a barátai próbáltak a lelkére beszélni, hogy szívműtött emberként fokozottan figyeljen a terjedő vírusra.

„Könyörögtünk neki, hogy ne menjen emberek közé, ám őt hívta a zene és az élet. Hiába mondtuk neki, Fecó, vigyáznod kell a beteg szívedre, inkább ne menj sehova, amíg nincs oltás, nincs ellenszer, amíg nem múlik a gyilkos kór. Hiába. Ment show-műsorba, mert szerepelni akart, fellépett a Radics Béla-emlékkoncerten, csak az ég tudja, hol kapta el a fertőzést” – sóhajtott Frenreisz. „Talán jobban oda kellett volna figyelnünk rá. Idősebb vagyok nála, de az utóbbi években szoros barátság alakult ki közöttünk, sokszor gondolok rá.”

Indirekt/Blikk